Belföld

Nézőpont: Orbán Viktort választanák kormányfőnek a magyarok

A kezdeti lendület után kifulladt Karácsony Gergely főpolgármester kampánya, júniusban nem tudta növelni egyötödös támogatottságát - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb reprezentatív kutatásából, amelyet az intézet hétfőn publikált honlapján.

Nézőpont: Orbán Viktort választanák kormányfőnek a magyarok
Orbán Viktor kormányfő Ljubljanában, a szlovén államiság 30. évfordulója és Szlovéniának az Európai Unió Tanácsában betöltendő elnöksége alkalmából rendezett állami ünnepségen
Fotó: AFP/Jure Makovec

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának kormányfőnek, június végén a felnőtt magyarok ötven százaléka Orbán Viktort nevezte meg és csak 18 százaléka a főpolgármestert - derül ki a Nézőpont felméréséből.

A kutatók május közepe óta rendszeresen feltették kutatásaikban azt a kérdést a felnőtt magyaroknak, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának miniszterelnöknek.

Az eredményekből kiderül, hogy Karácsonyt a kampánystartja utáni héten 16 százalék nevezte meg, de már egy héttel később ez a szám 14 százalékra csökkent, alighanem az angoltudása körüli botrányok miatt. Karácsony csak június elején tudott javítani a kínai egyetem elleni kampányával: június elején 21 százalékra emelkedett a miniszterelnökségét támogatók aránya, mutat rá a Nézőpont.

Júniust azonban elvesztette a főpolgármester, az őt miniszterelnöknek akarók tábora nem nőtt tovább, sőt enyhén csökkenni kezdett a számuk, 21-ről június végére 18 százalékra. A Kína-ellenesség nem bizonyult tartós kommunikációs segítségnek, a nyelvtudás hiánya és a fővárosi közlekedés lebénulása erősebb hatásúnak bizonyult, mutat rá az elemzés.

A főpolgármesternek nemcsak saját gyenge és gyengülő támogatottsága, de a hivatalban lévő miniszterelnök tartósan magas szavazótábora is fejtörést okozhat a kutatók szerint. Az Orbán Viktort Karácsonnyal szemben újraválasztani akarók aránya ugyanis folyamatosan ötven százalék körüli volt a vizsgált időszakban. A főpolgármester indulási szándéka senkit nem tántorított el a jobboldalon Orbán Viktor támogatásától - ismerteti a kutatás.

Karácsony Gergely győzelmi esélyeit ezen felül - akár már az előválasztásnál is - csökkenti, hogy még a kormánykritikusok körében sem egyértelmű a Párbeszéd társelnökének támogatása. Június végén ebben a potenciális táborban statisztikailag ugyanannyian mondták, hogy sem Orbánt, sem Karácsonyt nem szeretnék miniszterelnöknek (41 százalék), mint amennyien a főpolgármestert favorizálták (42 százalék).

Kapcsolódó írásaink

Nézőpont: Változatlan Fidesz-előny

ĀNem lehet elégedett a parlament tavaszi ülésszakának végén a baloldal a teljesítményével, mivel nem tudta szorosabbá tenni a választási versenyt a Fidesszel