Belföld

Niedermüller hazug vádaskodása

A tankerület nem állt el szerződéskötési szándékától, de a jogvitákat tisztázni szeretné

Erzsébetváros DK-s polgármestere megmakacsolta magát, nem akarja átadni a zeneiskola számára felújított épületet az állami intézményfenntartónak. A tankerület szerint Niedermülleréknek a piaci haszonszerzés fontosabb, mint a kerületi gyerekek sorsa.

Niedermüller hazug vádaskodása
A gyurcsányista polgármester tovább magyarázkodik, a zeneiskola otthon nélkül maradhat
Fotó: Neidermüller Péter Facebook-ol

A Belső-Pesti Tankerületi Központ sajnálattal értesült arról, hogy a VII. kerület polgármestere elzárkózik a Molnár Antal Zeneiskola, Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának szánt és kifejezetten a számára felújított Damjanich utcai ingatlannal kapcsolatos vitatott kérdések megtárgyalásától és helyette valótlan állításokkal támadja az intézményfenntartót a sajtóban

Niedermüllerék hétfői magyarázkodása szerint a tankerület „félrevezette” őket pályázatával, ezért vették fel a kapcsolatot a pályázat második helyezettjével. A tankerület tegnapi közleményé­ben leszögezte, nem állt el az épület bérleti jogára vonatkozó szerződéskötési szándékától, a jogvitákkal kapcsolatban pedig várja a válaszokat és módosításokat az önkormányzattól.

Felidézték: a tankerületi központ nyílt pályázat útján nyerte el az ingatlan bérleti jogát, és egyértelműen kifejezte azt a szándékát, hogy azt az iskola számára igénybe veszi. Az önkormányzat által megküldött bérleti szerződés azonban alaki és tartalmi hibákat, valamint a kiírással ellentétben korlátozásokat is tartalmazott, így például az iskolai udvar használatára vonatkozó tilalmat.

Az intézményfenntartó folyamatosan jelezte írásban és a személyes egyeztetések alkalmával is, hogy a szerződésben lévő anomáliákat – különös tekintettel a tisztázatlan tulajdoni viszonyokra – rendezni kell, fontosnak tartják emellett bevonni a tárgyalásokba az épület másik tulajdonosát is, akit a polgármester kifelejtett. „Sajnálatos, hogy tények és érdemi tárgyalás helyett vádaskodás és politikai kampány lett a dologból” – állapította meg a tankerület, hangsúlyozva, a kerületi gyermekek számára hasznosabb lenne, ha a polgármester a pártpolitikai csatározás közepette – ha már nem segíti – legalább nem gátolná meg a művészeti oktatást.

„Az önkormányzat számára, úgy tűnik, a piaci haszonszerzés fontosabb, mint a vonatkozó jogszabályok betartása és a kerületi gyerekek sorsa” – értékelt az állami intézményfenntartó.

Niedermüller Péter DK-s polgármester az iskolaépületek „einstandolásáról” értekezett a közösségi oldalán. Emlékezetes azonban, hogy az épületet még a fideszes városvezetés újíttatta fel annak érdekében, hogy a zeneiskola beköltözhessen, mivel nincs saját épülete, ezért nyolc különböző telephelyen működik. Hiába kereste fel azonban az önkormányzati választás után az intézmény igazgatója Niedermüllert, a baloldali városvezető elzárkózott attól, hogy a zeneiskola hatszáz diákja használatba vegye az ingatlant, ezért pályázatot írtak ki.

Niedermüller ezt azzal indokolta, hogy „a bevételeitől megfosztott önkormányzat” nem engedheti meg magának, hogy a bérleti díjat elengedve adja ki az épületet a zeneiskolának. A pályázatot – mit ad Isten! – a Freeszfe Egyesület nyerte, de a botrány miatt lemondott az épületről a zeneiskola javára, és később az épületre kiírt második pályázatot meg is nyerte a tankerületi központ, ami saját irodái mellett a zeneiskola elhelyezésére is kötelezettséget vállalt.

Niedermüller korábban azt is állította, nem tudott arról, milyen szándékai voltak az előző városvezetésnek az ingatlannal, mivel semmiféle döntés nem született. Azonban ennek ellenkezőjét bizonyítja több dokumentum: jegyzőkönyv, önkormányzati weboldal, bizottsági határozatok, szerződések.

Kapcsolódó írásaink

Embertelenségből jeles

ĀA Niedermüller Péter-féle VII. kerületi önkormányzat felrúgva egy korábbi döntést utcára tett egy hajléktalant