Belföld

Embertelenségből jeles

A Niedermüller Péter-féle VII. kerületi önkormányzat felrúgva egy korábbi döntést utcára tett egy hajléktalant

Egy erzsébetvárosi társasház befogadott egy hajléktalant, megvettek volna az illető számára egy helyiséget, amelyből lakást akartak kialakítani. A fideszes városvezetés megszavazta a döntést az önkormányzati választást megelőzően, ám az új baloldali vezetés inkább áruba bocsátotta a helyiséget.

Embertelenségből jeles
Bajkai István: Ez a történet olyan vagyonéhségre vall, ami megdöbbentő
Fotó: MH/Katona László

„Egy nagyon szomorú ügyről szereztem tudomást, amit szeretnék a nyilvánosság felé eljuttatni, mert felháborítónak és szégyenteljesnek tartom. Egy hajléktalannak a Menhely Alapítvány nyújtott átmeneti otthont Erzsébetvárosban, a Dózsa György út egyik lakóházában. Zakariás mellékállásban ellátta a ház gondnoki feladatait, szorgalmával és megbízhatóságával belopta magát a lakók szívébe, akik segíteni szerettek volna neki” – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében a társasház egyik lakója.

Kifejtette, még 2019-ben jelezték a fideszes vezetésű önkormányzatnak, hogy szeretnék megvásárolni a házban húsz éve üresen álló 16 négyzetméteres, nem lakásként nyilvántartott helyiséget, amelyet gondnoki lakásnak alakítanának ki – ezzel megoldva Zakariás lakhatási problémáját is. A lakók ekkor Szűcs Balázshoz, a Párbeszéd önkormányzati képviselőjéhez fordultak, aki számon kérte a vagyonkezelőn és a fideszes városvezetésen, miért nem adják bérbe, miért nem adják el az ingatlant, miért nem segítenek a nemes kezdeményezésben a lakóközösségnek.

Az akkori városvezetés értékbecslést készíttetett, hogy el tudja adni az ingatlant a társasháznak. Az önkormányzati választást követően azonban a folyamat megállt, az új vezetésű vagyonkezelő felhívta a társasházat, hogy jelölje meg, ki jár el törvényes képviselőként az adásvétel során. A felhívásra a társasház közös képviselete, az Arany-Ház Kft. válaszolt is, ám ezután nem történt semmi.

A korábbi javaslatot lesöpörték az asztalról, az ingatlant árverésre jelölték ki. A lakók az ekkor már alpolgármesterként ténykedő Szűcs Balázs párbeszédes politikust keresték meg, aki elzárkózott korábbi ígéretétől. „Van képe az önkormányzatnak hajléktalanságról és lakhatási válságról, cserben hagyott emberekről szónokolni, amikor egy olyan ügyben, amelyben egy egész lakóközösség összefogott, hogy segítsen a hajléktalanon, éppen az önkormányzat válik a megoldás gátjává” – írta a lakóközösség képviseletében a levélíró.

A hajléktalan férfi esete nagyon szép emberi történet, ritkán lehet ilyet hallani, hogy egy lakóközösség befogad egy hajléktalant, és tesz is érte – mondta lapunknak a körzet fideszes országgyűlési képviselője. Bajkai István hozzátette, éppen ezért döntöttek úgy 2019 szeptemberében, hogy a helyiséget a társasház kapja meg.

Hangsúlyozta, a párbeszédes képviselő bírálta őket a kampányban, miért nem intézkednek gyorsabban, aztán jött a DK-s Niedermüller Péter vezette baloldal, amely a társasház tudtán kívül eladta valakinek a helyiséget, ami kegyetlenség. Azon túlmenően, hogy nem hajtottak végre egy már megszületett döntést, ez olyan vagyonéhségre vall, ami megdöbbentő – fogalmazott. Embertelen döntés, amelyre nem lehet szavakat találni. Ez nem baloldaliság, hanem a legszélsőségesebb ultrakapitalizmus, amit a DK-s vezetésű VII. kerület ezzel a tettel képvisel – jegyezte meg Bajkai.

Kapcsolódó írásaink