Belföld

Gyurcsány embere nagyjából minden második kórházat bezárna

A baloldal megkezdte a hatalomra való felkészülést: a Gyurcsány-párt egészségügyi főszakembere arról beszélt az ATV-ben, hogy indokolatlanul sok kórház működik az országban, ezért 60-70-et be kellene zárni.

Gyurcsány embere nagyjából minden második kórházat bezárna
László Imre
Fotó: MH

A Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője, László Imre az ATV-ben belengette, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén ismét csak felkészülhetünk a kórházbezárásokra:

„Magyarországon jelen tudomásom szerint 164 fekvőbeteg-gyógyintézet van. Ez nagyon sok, ez indokolatlanul sok. […] 90-100 kórház nagyon biztonsággal, magas szakmai színvonalon el tudja látni az országot” - mondta a Gyurcsány-párt egészségpolitikusa.

László Imre számításai szerint 60-70 kórházat kellene bezárni a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg működő kórházak 45 százalékát felszámolná, vagyis nagyjából minden második kórházunkra lakatot tenne. Ez elképesztően magas szám.

De most legalább tudjuk, hogy mire számíthatnánk, ha a baloldal kerülne hatalomra, nem úgy, mint 2006-bal, amikor Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki tévévitában még letagadta, hogy vizitdíj bevezetését tervezi. Aztán lett vizitdíj meg kórházi napidíj, a fizetős egészségügy koncepcióját azonban népszavazással sikerült végül meghiúsítani. Gyurcsány viszont még egy idén júniusi parlamenti felszólalásában is kiállt korábbi terve mellett, „valóságos, progresszív, stratégiai reformnak” nevezve a fizetős egészségügy bevezetését.

Most Gyurcsányék a fizetős egészségügyről egyelőre hallgatnak, azt viszont már közzétették, hogy nagyjából minden második kórház bezárnák.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink