Krónika

Okostelefonon lehet igazolni Németországban a védettséget

Az egyelőre csak oltási igazolásként alkalmazható megoldást fokozatosan vezetik be, és a teljes oltással rendelkezők a hónap végére férhetnek hozzá a QR-kódhoz a patikákban

Bevezetik Németországban az okostelefonra fejlesztett védettségi igazolást, amellyel az Európai Unió teljes területén tanúsítható a védettség az új típusú koronavírus által okozott betegséggel szemben – jelentették be Berlinben.

Okostelefonon lehet igazolni Németországban a védettséget
Ronald Fritz, az IBM munkatársa fejlesztette ki az okostelefonra készült védettségi igazolást
Fotó: AFP/Pool/Soeren Stache

Az uniós szabályok alapján fejlesztett, CoVPass nevű alkalmazás lényege, hogy letöltése után a telefon kamerájával be kell olvasni a vakcina beadását követően papíron kiállított oltási igazolás mellé járó QR-kódot, és amikor valahol – például határátkelőn vagy egy vendéglő bejáratánál – igazolni kell a védettséget, fel kell mutatni az alkalmazás révén a készüléken tárolt kódot.

Az igazolás érvényességének ellenőrzéséhez egy másik – ugyancsak ingyenesen letölthető – alkalmazás, a CovPassCheck szükséges. Az igazolás az utolsó adag – kétadagos oltás esetén a második adag – oltás beadása utáni 14. naptól tanúsítja a védettséget. Az CoVPass következő verzióiban negatív SARS–CoV–2-tesztleletet is lehet majd rögzíteni, és azt is, hogy az alkalmazás használója fertőzés, azaz a vírus legyőzése révén szerzett védettséget a Covid–19-től. Az egyelőre csak oltási igazolásként alkalmazható megoldást fokozatosan vezetik be, várhatóan a hónap végére fér hozzá mindenki. A már teljes oltással rendelkező csaknem húszmillió ember a gyógyszertárakban szerezheti be a QR-kódot.

A papíralapú oltási igazolás, illetve a dokumentumot felmutató beoltott személyazonosságának ellenőrzéséért és a kód kiállításáért a kormány eljárásonként 18 eurót (6300 forint) fizet a patikáknak. Abban bíznak, hogy ez a díjazás remélhetőleg eléggé ösztönző ahhoz, hogy a mintegy 19 ezer gyógyszertárból álló országos hálózatban mindenütt elérhető legyen a szolgáltatás.

Németországban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer adag oltást adnak be. Legalább egy adagot csütörtökig a lakosság 47 százaléka – 39 097 643 ember – kapott. Teljes oltással 23,9 százalék – 19 857 285 ember – rendelkezik.

Mától kezdődik a karantén
 

Lezárták a chliei fővárost, mert hiába a magas átoltottság, tombol a vírus
 

Rövid időn belül harmadszor is lezárják chilei egészségügyi hatóságok Santiago de Chilét, a dél-amerikai állam fővárosát. A szombattól életbe lépő döntést azzal indokolták, hogy ugrásszerűen megnőtt az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, annak ellenére, hogy Chile a térségben élen jár az oltakozásban. A lakosság 74,5 százalékát beoltották valamelyik vakcina első adagjával, 57 százalékuk pedig már mindkét dózist megkapta – adta hírül az MTI.

„Szombattól kezdve a főváros és térsége teljes mértékben visszatér a karanténba” – jelentette be Paula Daza, a közegészségügyért felelős minisztérium helyettes államtitkára, hozzátéve: csütörtökön 7716 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 198 chilei hunyt el a vírus okozta betegség szövődményeiben. A kórházak intenzív osztályain jelenleg 96 százalékos a telítettség.

A tizenkilencmillió lelket számláló országban eddig öt vakcina alkalmazását engedélyezték a helyi hatóságok: a Sinovac, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a CanSino és a Johnson & Johnson oltóanyagai vannak forgalomban. Az oltási kampány februárban kezdődött, a héten a huszonkét évesek korosztályát oltják, és június 21-től tervezik a tizenkét évesnél idősebbek beoltását.
(FP)

Újabb könnyítések a határátlépésben

Két oltás után azonnal be lehet lépni a schengeni országokból Horvátországba

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen. Így azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózis felvételétől legalább huszonkét napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a negyvenkét napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén huszonkét napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a nyolcvannégy napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését.
(FP)

Worldometers: világszerte 175,7 millió a fertőzöttek száma, több mint 3,8 millióan elhunytak, és 159,3 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink