Belföld

„Dobrev visszahozná az ötvenes éveket”

Ha Gyurcsányné harcolni akar az oligarchák ellen, kezdje a férjével – írta Kocsis Máté

A DK kormányfőjelöltje vagyonbiztosok kirendelésével, az általa oligarcháknak tartott személyek vagyonának zár alá vételével fenyegetőzött, amit a Fidesz szerint a férjével kellene elkezdenie.

„Dobrev visszahozná az ötvenes éveket”
Dobrev papol a nyugdíjasok védelméről, pedig a férje hagyta őket cserben
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ha Dobrev Klára harcolni akar az oligarchák ellen, kezdje a férjével – ezt javasolta közösségi oldalán Kocsis Máté, reagálva Dobrev Klára ATV-s nyilatkozatára, amelyben a DK miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, választási győzelme esetén vagyonbiztosok kirendelésével fogják zárolni a közpénzekből milliárdossá hízott oligarchák vagyonát. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, a lopott budai luxusházban élő milliárdos Gyurcsány Ferenc egykori pártállami kapcsolataiból alapozta meg a vagyonát, egy forintokért vett meg állami vállalatokat, értékes ingatlanokat privatizált ki, és külföldről is pénzelték.

Igy lett milliárdos oligarcha. Kocsis kitért rá, Gyurcsány bukott kormányának nagy része is milliárdosokból állt, és az ismert baloldali oligarchák még ma is őt segítik. „Gyurcsányné oligarchaellenes javaslata így inkább családon belüli vitának tűnik. Este üljenek le, igyanak valamit, és szép nyugodtan beszéljék meg inkább” – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Dömötör Csaba sem hagyta válasz nélkül Dobrev szavait, aki az ATV-ben arról is beszélt: kétharmad nélkül is elmozdítanák a legfőbb ügyészt. Erre reflektálva a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kijelentette, „gyakorlatilag az ötvenes években érzi magát Dobrev miatt”, és szerinte az is kérdéses, hogy „vajon kuláklistára és padláslesöprésekre is kell-e számítani a DK miniszterelnök-jelöltjének győzelme esetén”.

Az oligarchákkal történő statáriális leszámolás után Gyurcsányné pénteken már a nyugdíjasoknak ígérgetett országjárása során, amit a Fidesz közleményben kommentált. Azt írták, Gyurcsányné beszél a nyugdíjasok védelméről, de amikor lehetőségük lett volna tenni az idősekért, inkább magukra hagyták őket.

A válságos időkben elvettek az idősektől egyhavi nyugdíjat, hagyták elértéktelenedni a nyugdíjakat, háromszorosára emelték a gáz, duplájára az áram árát és az élelmiszerek áfáját, nyugdíjadót akartak bevezetni, sőt az egészségügyet is fizetőssé akarták tenni az időseknek – sorolták a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok intézkedéseit.

A bukott miniszterelnök egyébként a leggazdagabb magyar parlamenti képviselő, megtakarításai meghaladják a 823 millió forintot, ám vagyona olvadni kezdett: öt év alatt a vállalkozásokból kivont 2,1 milliárd forintból a vagyonnyilatkozat szerint csupán kétszázmillió maradt. A Gyurcsány-család vagyonkezelő cégének, az Altus Portfólió Kft.-nek csupán annyi maradt a jegyzett tőkéje, mint amennyiből a bukott kormányfő saját erővel, 1995-ben ötmillióval megvásárolta a Motim Részvénytársaságot.

Ennek története: az Altus-GPS Kft. konzorcium 705 millió forinttal szállt be az üzletbe, amelyhez Gyurcsány anyósa, Apró Piroska, a Magyar Hitel Bank igazgatósági elnöke hétszázmillió forintos kölcsönt biztosított konzorciumnak. A bérlés, állami visszabérlés trükkjeivel szerezte meg a Szalay utcai irodaházat a Parlament mellett és a balatonőszödi kormányüdülő egyik vízparti villáját már hivatalban lévő miniszterelnökként, amit nagy haszonnal eladott.

Kapcsolódó írásaink