Belföld

Cukorbeteg gyermekekgondozását szervezik

Segítség fiataloknak

Megkezdődött a munka annak érdekében, hogy a köznevelési intézmények vezetői sikerrel szervezhessék meg a diabéteszes gyermekek napközbeni gondozását, hogy a pedagógusok, nevelők vagy például az iskolai védőnők szakszerű módon segíthessenek a vércukorszint ellenőrzésében vagy az inzulin beadásában – nyilatkozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Szon.hu-nak.

Hozzátette: cél, hogy minden intézményben legyen olyan felnőtt, akihez a cukorbeteg gyermekek segítségért fordulhatnak. Az ellátást kötelező megszervezni, de a segítők önként jelentkezhetnek. Akik részt vesznek e feladat ellátásában, pluszjuttatásban részesülnek.

Az étkezésre vonatkozó szabályozást is a diabéteszes gyermekek igényeinek megfelelően alakítják át: elérhető teszik a közétkeztetésben kapott ételek pontos szénhidráttartalmát, valamint hogy a gyerekek akkor étkezhessenek, amikor enniük kell. A sport a diabéteszes gyerekek életében kiemelt jelentőségű, ezért szükséges az edzők képzése, tájékoztatása. Magyarországon 3500–4000 gyermek él egyes típusú diabétesszel.

Kapcsolódó írásaink