Belföld

Inkorrektségből, sumákolásból jeles Karácsony

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltjének tovább tart a hetek óta tartó vesszőfutása, benn ragadt saját maga hazugságspiráljában

Újabb hazugságon kapták a baloldali miniszterelnök-jelöltségre aspiráló főpolgármestert: még a titokban nyilvánosságra hozott tolmácslistája sem igaz.

Inkorrektségből, sumákolásból jeles Karácsony
Sokba került a fővárosiaknak, hogy a főpolgármester nem tud angolul
Fotó: MH/Purger Tamás

Hétfőn este a legnagyobb titokban tette közzé a Fővárosi Önkormányzat Karácsony Gergelynek és az általa vezetett főpolgármesteri hivatalnak a tolmácsolásokkal kapcsolatos költéseit. A baloldali városmenedzsment lépése inkorrekt volt, mivel több orgánum már hetekkel korábban közérdekű adatigénylést nyújtott be a témában, amire a mai napig nem reagáltak.

A Budapest.hu-n fellelhető listából az derült ki, hogy Karácsony főpolgármesterré választása óta legalább tizenhat alkalommal vette igénybe angoltolmács segítségét, amely összesen 3,2 millió forintjába került a fővárosiaknak. Más nyelveken beszélő tolmácsokra, fordítókra pedig több mint félmilliót tapsolt el a baloldali vezetés.

Ugyan az állítása szerint nyelvi lektorátuson szerzett nyelvvizsgával bíró, hiperpasszív angoltudással rendelkező kormányfőjelölt esetleges választási győzelmét követően angolul fogja bejelenteni, hogy Budapesten nem épül fel a kínai Fudan Egyetem campusa, ugyanakkor emlékezetes, hogy hivatalba lépését követően megtartott nemzetközi sajtótájékoztatójába már beletört a bicskája. Ahogy a két éve elsüllyedt Hableány turistahajó egy évvel ezelőtti megemlékezésén is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kellett kisegítenie a főpolgármestert a dél-koreai diplomaták előtt.

Ahogy arra az Origo írása rámutatott, több fontos tétel is kimaradhatott a főváros listájából, ugyanis Karácsonynak az elmúlt másfél évben több mint tizenhat külföldi sajtószereplése, tárgyalása volt. Hogy a főváros miért húzott a listán, nem tudni, ám azt lehet feltételezni, hogy a városvezetés korábban meg nem történt eseteket próbált megtörténtnek bemutatni, vagy letagadott bizonyos tételeket, és nem a teljes költési listát közölte. E

z azt is jelenti, hogy Karácsony többször használt tolmácsot, mint amit nyilvánosságra hoztak, és hogy a közzétett adatokkal szemben jelentősen többe került a budapestieknek, hogy a főpolgármester nem tud angolul. Kimaradt például, hogy tavaly februárban Londonba látogatott, ahol Sadiq Khannal tárgyalt.

Nem szerepel a listán az sem, amikor Karácsony David Cornstein korábbi amerikai nagykövettel egyeztetett a járvány kezelése kapcsán. A főpolgármester Time magazinnak adott interjúját sem tüntették fel, akárcsak a nagy vihart kavart Economist-interjút, amelyben a kormányfő testalkatán gúnyolódott Budapest teszetosza első embere.

Kapcsolódó írásaink