Belföld

Az eucharisztikus kongresszusról és pedagógiai programokról is tanácskozott a püspökök testülete

A szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről, gyermekvédelmi  és pedagógiai programokról is tanácskoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai a testület nyári rendes ülésén.

Az eucharisztikus kongresszusról és pedagógiai programokról is tanácskozott a püspökök testülete
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A csütörtöki közlemény szerint az eredetileg 2021 szeptemberére tervezett, majd a járvány miatt egy évvel elhalasztott 2052. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületei folyamatosak, a rendezvényre újra elindult a regisztráció.

A szervezők továbbra is várják azoknak a gyerekeknek a jelentkezését, akik a nyitó szentmisén szeretnének elsőáldozók lenni. Ugyancsak lehet regisztrálni Hungexpo területére szervezett programokra, a nyitó és a záró szentmisére a iec2020.hu/hu oldalon.

Hozzátették: a sajtóregisztráció is elkezdődött a registration-iec2020.hu/press honlapon keresztül.

A konferencia korábbi döntése értelmében az idei Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozatot is a NEK keretében rendezik meg. Szeptember 8-án és 9-én a látogatók teremtésvédelmi és cigánypasztorációs fakultációkon vehetnek részt a Hungexpo területén, szeptember 11-én a Margitszigeten, a NEK családi napján pedig színpadi és gyerekprogramok, ifjúsági és felnőttelőadások várják a résztvevőket.

A Katolikus Pedagógiai Intézet - összhangban a konferencia korábbi döntésével - elindította a katolikus fenntartású köznevelési és szakképző intézmények kétéves (2021-2022) gyermek- és ifjúságvédelmi rendszert fejlesztő projektjét. Az MKPK által támogatott program célja, hogy mentorált szakmai támogatással gyermek- és ifjúságvédelmi szempontú szervezetfejlesztés induljon el a katolikus köznevelési és szakképző intézményekben.

Az intézmények kialakítják a helyi gyermek- és ifjúságvédelmi stratégiájukat és protokolljukat, valamint megtanulják a prevenció és a problémamegoldási stratégia megtervezését, működtetését - írták.

A püspökök meghallgatták Ternyák Csaba egri érsek tájékoztatását az Eszterházy Károly Egyetem vezetésével kifejlesztett komplex pedagógiai alapprogramról. A program legfőbb célja a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklése, a tanulási esélyek biztosítása és növelése komplex pedagógiai módszerrel.

A testület megköszönte Lukács László piarista szerzetesnek a Vigília című katolikus folyóirat élén végzett, több évtizedes szolgálatát, egyben kinevezte Gájer Lászlót a folyóirat felelős kiadójává. A főszerkesztői feladatkört továbbra is Görföl Tibor tölti be.

Kitértek arra is: Ferenc pápa az év elején jelentette be, hogy bevezeti a nagyszülők és idősek világnapját. Ez alkalomból július 25-én Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Marton Zsolt váci megyés püspök, az MKPK családügyi bizottságának elnöke mutat be szentmisét a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

A konferencia döntött arról, hogy Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Rácz Gábor zománcművésznek. Rácz Gábor kortárs egyházművész, legjellemzőbb művei a keresztény szakrális terekbe készült zománcművek.
 

Kapcsolódó írásaink

A remény jelképe

ĀA szeptemberben kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő kiállítással nyitott újra a Római Magyar Akadémia több mint fél év után