Belföld

Hiperpasszív tanuló, szakdolgozat nélkül

Egyszerűbb lett volna Karácsonynak beismernie a hibáit és ezzel lezárnia a botrányait, helyette a legrosszabb taktikát választotta, elkezdett magyarázkodni – véli Lánczi Tamás

Csakúgy, mint Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnöknek, Karácsony Gergelynek sincs meg a szakdolgozata. A főpolgármester sajtósai azt írták, ha lesz ideje a főpolgármesternek, majd megkeresi a diplomamunkát.

Hiperpasszív tanuló, szakdolgozat nélkül
Főpolgármesteri performansz. Ezt már fújhatja
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

Nyoma veszett Karácsony Gergely szakdolgozatának – írta a Magyar Nemzet. A lap annak próbált utánajárni, elérhető-e az Eötvös Loránd Tudományegyetem elektronikus adatbázisában vagy a gyűjtőköri állományban a baloldali kormányfőjelöltségre pályázó városvezető diplomamunkája, amelyről egy korábbi lapinterjúban azt hangoztatta: második helyezést ért el vele az Országos Tudományos Diákkör tanulmányi versenyén.

A szervező Országos Tudományos Diákköri Tanács szintén azt válaszolta a lapnak, hogy elérhetetlenek a 2010 előtti pályamunkák. A városvezető sajtósai egyébként azt írták: ha lesz ideje a főpolgármesternek, akkor majd megkeresi a diplomamunkát. Így tovább folytatódik Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségi vesszőfutása, amely gyakorlatilag a nyelvvizsgabotrányával kezdődött.

Közismert, a főpolgármester az Economistnak adott interjújában lengette be, hogy elindul a Gyurcsány Ferenc által felügyelt, politikai versenyfutásnak álcázott előválasztási procedúrában. Az in-terjúban gúnyos megjegyzést tett Orbán Viktor miniszterelnök testalkatára, az ezt követő magyarázkodásban pedig egyértelművé vált, hogy a Párbeszéd társelnökének komoly gondjai vannak az angol nyelvtudással, hiszen állítása szerint félreértés miatt kerülhetett bele a szöveg végleges változatába az a mondat, miszerint jómaga magas és vékony, a kormányfő pedig alacsony és kövér.

Karácsony hazugságspirálba keveredve előbb azzal indokolta a nyelvi problémákat, hogy hiperpasszív angoltudása van, ami az ő felfogásában azt jelenti, hogy ugyan a szakmai szövegeket megérti, de a beszélt nyelvvel meggyűlik a baja. Később viszont már egy lektorátusi nyelvvizsgát emlegetett, amivel előbb megszerezhette diplomáját, majd elkezdhette tudományos pályafutását.

Csakhogy a baloldali politikuson ez sem segített, és bár a 2018-as miniszterelnök-jelölti életrajzába belekerült egy PhD-fokozat, állítása szerint ezt csupán véletlenül tüntették fel, mivel doktoriját végül is azért nem tudta megszerezni, mert a politikusi pálya időközben vonzóbbá vált számára, mint a tudományos, oktatói szféra. Ugyanakkor itt is felmerül a kérdés: PhD nélkül jogszerűen töltött-e be adjunktusi pozíciót például a Corvinus Egyetemen?

Karácsony esete kísértetiesen hasonlít mentora, Gyurcsány Ferenc szakdolgozat-botrányához: a DK elnöke ugyancsak zavaros válaszokat ad, amikor a dokumentum hollétét firtatják.

Lánczi Tamás politikai elemző tegnap a Kossuth rádióban arról beszélt, a főpolgármester hetek óta vergődik a hazugságspirálban. Egyszerűbb lett volna beismernie a hibáit és ezzel lezárnia az angoltudásával kapcsolatos ügyet, ám helyette a legrosszabb taktikát választotta: elkezdett magyarázkodni, és minden egyes magyarázkodása egy újabbhoz vezetett, amely ráadásul cáfolta az előzőt – fejtette ki Lánczi.

Kapcsolódó írásaink