Belföld

Karácsony Gergely már nem büszke a múltjára

A miniszterelnök-jelöltségre pályázó főpolgármesternek az átláthatóság addig fontos, amíg nem róla van szó

Egyre több kínos ügy derül ki Karácsony Gergely főpolgármesterről, a Gyurcsány-show egyik miniszterelnök-jelöltjéről.

Karácsony Gergely már nem büszke a múltjára
A budapestiek szerint Karácsony alatt rossz irányba mennek a dolgok
Fotó: MH/Katona László

Ennek kapcsán megkérdeztük, hogy Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként mit csinált 2006. szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének a napján? Mire gondolt a beszéd hallatán? Egyetértett-e Gyurcsány szavaival? Milyen tanácsokkal látta el az akkori miniszterelnököt a beszédet követően? Milyen megfontolásból lépett be három évvel később az LMP-be? Karácsony a válaszok helyett a közösségi oldalára irányított, ahol a magyarázkodó párbeszédes politikus azt fejtegette: miért kell még mindig tizenöt évvel ezelőtti ügyeken rágódni.

Ebből egyértelműen az következik, hogy Karácsony a nyelvvizsgájával, adjunktusi tevékenységével kapcsolatos kérdésekhez hasonlóan ezúttal is kerüli az egyenes választ, ahogy a nyilvánosságot is, amit egyre több választó is érzékel.  

Az átláthatóságot gyakran hangoztató balliberális politikus más ügyekben is titkolózik, így a közérdekű adatigénylés ellenére sem ő, sem az általa vezetett hivatal nem válaszolt eddig arra a kérdésre, hogy a megválasztása óta a Fővárosi Önkormányzat mennyit költött tolmácsok alkalmazására az egyetlen idegen nyelvet sem beszélő főpolgármester miatt.

Karácsony vesszőfutására világít rá a Századvég Alapítvány kutatása is, amelyből kiderül, hogy a fővárosi polgárok többsége – 53 százaléka – úgy látja: Budapesten jelenleg inkább rossz irányba mennek a dolgok, ezzel szemben mindössze 37 százalékuk értékeli pozitívan a fővárosi fejleményeket.

A megkérdezettek 48 százaléka kedvezőtlen, 47 százalékuk kedvező véleményt fogalmazott meg Karácsony Gergely személyéről. A válaszadók 50 százaléka egy új embert látna szívesen Budapest élén, a támogatóinak mértéke 38 százalékra csökkent. Mindössze a budapestiek 20 százaléka szeretné, hogy a főpolgármester induljon kormányfőjelöltként, míg 76 százalékuk azt várná, hogy töltse ki az idejét vagy távozzon ezen szerepéből is.

Kapcsolódó írásaink