Belföld

Terrorcselekmény volt a rendőrség fellépése

„Gyurcsány és Dobrev! Most már tényleg elég volt!” – írta Kocsis Máté. „Maguk beszélnek a bérből, fizetésből élőkről… Milliárdosként élték meg a luxust a lopott budai villájukban”

Másodfokon Ihász Sándor egykori fővárosi főügyész volt számos brutális rendőr kimosdatója a 2006-os rendőrterrort követően, akiknek így katonai bűncselekmények miatt nem kellett bíróság elé állniuk – mondta lapunknak Gaudi-Nagy Tamás.

Terrorcselekmény volt a rendőrség fellépése
Vizsgálóbizottság: Gaudi-Nagy Tamás, Gulyás Gergely és Révész Máriusz
Fotó: MH

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét követően, 2006-ban a rendőrség fellépése a terrorcselekmény kategóriájába tartozik, ami soha el nem évülő bűncselekmény, a számonkérésről nem szabad lemondani – jelentette ki lapunknak Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A volt országgyűlési képviselő szerint nem csoda, ha Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje bagatellizálja a 2006-os rendőrterror valódi arcát és a gyurcsányi hatalomgyakorlást, amikor arról beszél, hogy több rendőr sérült meg, mint tüntető. Ami szemenszedett hazugság, hiszen a beszéd kirobbanását követően, amikor Budapest utcáin szabályos embervadászat folyt, csaknem kétszáz embert ért minden alap nélkül bántalmazás – tette hozzá az ügyvéd.

Ugyanakkor – folytatta – az október 23-i tömegoszlatáskor, amikor a tüntetőkre és a Fidesz-gyűlés résztvevőire válogatás nélkül csapott le a karhatalom, az akkori egészségügyi miniszter másnapi nyilatkozata szerint tizenhét rendőr sérült meg, bár Petrétei József rendészeti miniszter egy hétre rá az Országgyűlésben már nyolcvan rendőrt említett, ami szintén valótlan lehet – jegyezte meg.

Gaudi-Nagy szerint beszédes adat, hogy több száz feljelentés ellenére kevés rendőrrel szemben emeltek vádat a brutális rendőri bántalmazások, kilőtt szemek, súlyos, maradandó és életveszélyes sérülések miatt, ám jogerősen végül csupán néhány rendőrt ítéltek el. A súlyos katonai bűncselekmények, az elöljárói intézkedés, illetve az elöljárói ellenőrzés elmulasztása miatt pedig senkit sem. A budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter pénzbüntetéssel megúszta. A kimosdatás Gaudi-Nagy Tamás szerint nem kis mértékben a másodfokon eljáró akkori fővárosi főügyész, Ihász Sándor szakmai mélyrepülésének a következménye volt.

Egy nyakon lőtt ötvenhatos megemlékező kapcsán a főügyész azzal mentegette a gumilövedékes rendőrök tobzódását, hogy esetükben azért nem lehet szándékos bűncselekményről beszélni, mert a gumisörétes lövedékkel célzott lövést csak tíz méteren belül lehet leadni. Mivel a feljelentő szerint húsz méterről adták le a lövést, ezért az eljárást a rendőrökkel szemben megszüntették – magyarázta. Úgy tudni, Ihász ma a DK leendő elszámoltatási biztosa – jegyezte meg.

Ami a gumilövedékek mint tömegoszlatási eszközök használatát illeti, Gaudi-Nagy kifejtette, azok a rendőrségi törvény alapján alkalmazhatók voltak, csak éppen azok a vadászfegyverek, illetve azok a gumilövedékek, amelyeket használtak, nem voltak engedélyezettek, nem voltak a rendőrségnél rendszerbe állítva. Ihász Sándor szerint ennek megszegése csak fegyelmi vétség volt. Ráadásul a gumilövedékeket a törvény értelmében csupán felfegyverzett tömeggel szemben lehetett volna alkalmazni, ilyen azonban nem volt – hangsúlyozta.

„Gyurcsány és Dobrev! Most már tényleg elég volt!” – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, nehéz higgadtnak maradni, amikor „épp maguk beszélnek a bérből és fizetésből élőkről, válságkezelésről, képmutatásról, milliárdosokról, megviselt emberekről.

Maguk milliárdosként élték meg a luxust a lopott budai villájukban, amikor a kormányzásuk alatt emberek százezrei kerültek utcára, amikor elvették az egyhavi bért meg az egyhavi nyugdíjat, amikor a devizahitelekkel egy életre eladósították a családokat, amikor tönkretették az egész országot, amikor válságkezelés címen halálra adóztatták az embereket, és amikor kalákában lopták el az állami vállalatokat. „Hát, ezek viselték meg a bérből és fizetésből élőket, tudják?” – vetette fel Kocsis.

Kapcsolódó írásaink

Őszöd utóélete lett Gyurcsány terrorja

ĀA TASZ a magyar jogállamról 2006-ban: Olyan felvételeket, amelyeken rendőrök embereket ütlegelnek, rugdosnak, akár a földön fekve is, a rendszerváltozás óta nem lehetett látni