Belföld

Nincs új Gyurcsány Ferenc, csupán a jól ismert trükkök, hazugságok százai

Néma csend a baloldalon az őszödi beszéd kapcsán – Dobrev Klára nemrég azt mondta, a tüntetések során több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető

Kínos pillanatok a szivárványkoalícióban: kommentár nélkül maradt az őszödi beszéd évfordulója Dobrev Kláránál, Jakab Péternél, illetve Karácsony Gergelynél.

Nincs új Gyurcsány Ferenc, csupán a jól ismert trükkök, hazugságok százai
Zsák a foltját. Ünnepnap volt tegnap az Apró–Dobrev-villában
Fotó: MH

Szinte a teljes magyar közélet megnyilvánult az őszödi beszéd születésének tizenötödik évfordulóján, csupán a bukott főszereplő, Gyurcsány Ferenc báb-miniszterel­nökjelöltjei, neje, Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) feledkezett el a rendszerváltás utáni demokrácia mélypontjáról és az azt követő, ártatlan demonstrálókat célzó brutális rendőrattakokról. Emlékezetes, Dobrev Klára nemrég egy videóban pedig azt állította, a tüntetések során nagyon sok rendőr megsérült, több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető.

Orbán Viktor közösségi olda­lán osztotta meg a legkitartóbb gyurcsányista körökben igazság-, valójában hazugságbeszédnek a leg­emlékezetesebb mondatait összefoglaló videót, azt kérdezve követőitől: „Ki hol volt, amikor először hallotta az őszödi beszédet?”

A miniszterelnök fideszes párttársa, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő hozzászólására reagálva azt válaszolta:

„Épp autó­ban ültem. Meg is kellett álljak.” Az oltásellenes baloldal vezetője ugyancsak hozzászólt a kormányfő bejegyzéséhez, amelyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagált: „Magánál nagyobb hamis gazembert nem hordott hátán a föld. A politikai öröksége után még ki meri nyitni a száját? Segítek emlékeztetni: rablóprivatizáció, ellopott állami vállalatok, fillérekért elcsencselt ingatlanok, eladósodott ország, becsapott és tönkretett családok, hazug költségvetés, kormányzatba épült alvilági körök, vérfürdő Budapest utcáin – sorolta Kocsis Máté, összegezve – ez a maga szűk mérlege. És még az otthona is egy lopott ház. Vastag az a bőr nagyon. Sose feledje: utolsó csepp vérünkig fogunk harcolni maga ellen. Proszit!”

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi kimutatása szerint 2002 és 2010 közötti balliberális kormányzás alatt csaknem 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, amelyből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, miközben óriá­si maradt az államháztartás hiánya is. Utóbbi a Medgyessy Péter-, Gyurcsány Ferenc- és Bajnai Gordon-féle kabinetek idején – a gazdasági világválságot megelőző konjunktúra időszakban is rendre meghaladta az EU által előírt, maast­richti kritériumokban szereplő 3 százalékot, 2006-ban például a 9,6 százalékot is elérte. A bukott kormányfő hozzászólásából nem derült ki az sem, hogy míg a balliberális kormányzatok idején egyre csak zsugorodott a nemzeti vagyon, addig az 2010 óta másfélszeresére nőtt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közösségi oldalán azt írta, ez a baloldal ugyanaz, mint a régi. Az ország­gyűlés tegnapi plenáris ülésén Rétvári Bence, az Emmi államtitkára kifejtette: a magyar demokrácia mélypontja a bukott miniszterelnök őszödi beszéde volt, amire ma a DK nevű politikai szekta épül, és ami ellen a Jobbik megalakult.

Most a Jobbik mégis az őszödi beszéd elmondóját támogatja, és azt akarják mondani, hogy ez a beszéd, és az emberek szemének kilövetése a demokrácia csúcsa. Soltész Miklós (KDNP) pedig azt mondta: ünnepnap van ma az Apró–Dobrev-villában, tizenöt éve hangzott el az a gyalázatos, trágár beszéd, amit Gyurcsány nem a nyilvánosságnak szánt, de kiderült belőle, miként gondol az országra, hogyan verte át a világot, tette tönkre a gazdaságot, és adósította el a nemzetet.

Szemtanúk 2006 őszéről
 

A rendőrség vezetői politikai nyomásra súlyos szakmai hibákat követtek el
 

Gyurcsány Ferenc felvázolt egy neoliberális kormányzást, amire Horn Gyula azt mondta, hogy ez nem így lesz – emlékezett vissza Szanyi Tibor, az MSZP akkori képviselője a balatonőszödi MSZP-frakcióülésre a Kossuth rádióban tegnap. Szanyi Tibor szerint ami a Gyurcsány-beszédből a közvélemény elé került, az egy összegző, indulatos megjegyzéssor volt. Szerinte általában mindenki támogatta Gyurcsány Ferenc elképzeléseit, de konkrétan senki sem, ettől az akkori miniszterelnök indulatos lett.

Mire 2006 őszén előjött a történet, már más hangzása volt. Azt mondta: erősen rászervezett túlreakció, utcai csaták és harcok következtek, de tény, hogy Őszödön múlt el annak reménye, hogy Magyarországon egy erős baloldali kormány tud megtapadni. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, az október 23-i Fidesz-gyűlés szervezője felidézte, az őszödi beszéd után az emberek felháborodtak, a rendőrség vezetői pedig politikai nyomásra komoly szakmai hibákat követtek el aznap.

A rendőrökön nem volt azonosítójel, a tüntetőket a Fidesz békés megemlékezése felé terelték, majd elkezdték a tömegoszlatást, ütöttek-vertek mindenkit. Fábián Gábor, a rendőri brutalitás egyik elszenvedője azt mondta, amikor a megemlékezésről hazaindult, furcsa dörrenéseket hallott, csípős szagot érzett, és azt látta, hogy a rendőrök a Deák tér környékéről lövedékeket lőnek be a tömegbe. Berántották a rendőrsorfal mögé, rugdosták, hatan-nyolcan ráfeküdtek. Megbilincselték, és azt mondták: „itt fogunk agyonlőni, rohadt Fidesz-bérenc”.
(VA)

Elemzés

XXI. Század Intézet: A hitelességi válság ellenére Gyurcsány maradt a baloldal vezére

A tizenöt évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéd után indult meg a baloldal szétesése, szétaprózódása – közölte a XXI. Század Intézet az évfordulóra kiadott elemzésben. Emlékeztetnek: Gyurcsány Ferenc másfél évtizeddel ezelőtt elhíresült szónoklatában beismerte, hogy átverésre, hazugságra alapozva nyerte meg a 2006-os országgyűlési választást. Az elemzés szerint nemcsak a magyar parlamentáris demokrácia tekintélye sérült ekkor, hanem megsemmisült a miniszterelnök politikai és erkölcsi hitele is.

A beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a gazdasági megszorítócsomagok hatására a korábban többmilliós szavazótáborral rendelkező MSZP támogatottsága csökkenni kezdett, a baloldal szétesett több kis pártra. Az elemzés kiemeli: hiába alakult ki Gyurcsány Ferenc körül a rendszerváltoztatás után látott legnagyobb hitelességi válság, ma ismét ő a baloldal vezetője. Az intézet szerint a 2019-es európai parlamenti választás óta Gyurcsány Ferenc már a nyilvánosság előtt is újra a baloldal irányítójaként jelenik meg, a fővárosi döntéshozatal mellett a baloldali hatalmi harcok során is megkerülhetetlen.

Az elemzés rámutat: a mostani baloldali előválasztásnak nevezett mozgósítókampány során is az látható, hogy Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül. Karácsony Gergellyel már egy jó kialakított működési modellt szeretne országos szintre kiterjeszteni, míg Dobrev Klára jelölésével bebiztosította magát, hogy Karácsony Gergely esetleges népszerűségvesztése esetén is megmaradjon a befolyása.
(VT)

Öt éve, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének tizedik évfordulóján a Pesti­Srácok.hu csapata „őszödi járattal” emlékezett a rendszerváltás utáni demokrácia legsötétebb napjára – idézték fel. Tegnap ugyanezt egy kidekorált Csepel teherautóval ismételték meg, amely csütörtök délelőtt indult a budapesti Hősök teréről, végighaladt az Andrássy úton, majd a Deák tér–Városháza parkban parkolt le. Itt meghívott vendégek mondták el véleményüket az őszödi beszéd hátteréről és következményeiről. A buszon utaztak a Pesti­Srácok.hu munkatársai is. (VA)
Fotó: MH/Katona László

Öt éve, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének tizedik évfordulóján a Pesti­Srácok.hu csapata „őszödi járattal” emlékezett a rendszerváltás utáni demokrácia legsötétebb napjára – idézték fel. Tegnap ugyanezt egy kidekorált Csepel teherautóval ismételték meg, amely csütörtök délelőtt indult a budapesti Hősök teréről, végighaladt az Andrássy úton, majd a Deák tér–Városháza parkban parkolt le. Itt meghívott vendégek mondták el véleményüket az őszödi beszéd hátteréről és következményeiről. A buszon utaztak a Pesti­Srácok.hu munkatársai is.
(VA)

A hazugságbeszéd legemlékezetesebb mondatai:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk*rtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni.

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a sz*rból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.

Amit az azt megelőző hónapokban, titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük.

Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.

Egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a k*rva országban.

Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.

Kapcsolódó írásaink