Belföld

Orbán Viktor: A vírus itt marad velünk, csak az oltás véd meg

Azért jó a mai nap, mert a lélegeztetés nélküli Covid-betegek száma a kórházakban hosszú idő után esett ezer fő alá - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában pénteken.

Orbán Viktor: A vírus itt marad velünk, csak az oltás véd meg
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a járványadatok javulásáról is beszélt, de az oltási kedv alakulása kapcsán elmondta: az oltakozás komoly dolog.

„A szakemberek gyakran beszélnek a nyájimmunitásról. Ezt a kifejezést én nem szeretem, mert nem vagyunk birkák, de ilyen a szaknyelv. Attól tartok, hárommillió emberben az a tévképzet alakult ki, hogy megúszhatja. Ez tévedés. De ez a vírus itt marad velünk, az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett” - emelte ki a miniszterelnök.

A Magyarországon alkalmazott oltásokról szólva Orbán Viktor elmondta: kivétel nélkül mindegyik alkalmas az indiai mutáns legyőzésére, amellett, hogy biztonságosak.

„Rémhír, hogy nem utazhat majd az, akit keleti vakcinával oltottak” - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: Európa nagyobbik fele számára még nem is vált lehetővé az utazgatás, a nyugati világban még kijárási tilalom van, a boltokat be kell zárni este, nincs védettségi igazolványuk. „Amikor majd ők is odaérnek, ahol most mi vagyunk, akkor az összes vakcina, amelyet a nemzetközi szervezetek elfogadtak, elfogadottá válik majd Nyugaton” - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: az EU-s országokban kötelező lesz elfogadni az EMA által elfogadott vakcinákat. „Nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták előtt, ezért vagyok én bizakodó” - mondta a kormányfő, aki arra is emlékeztetett: Magyarország egymás után köti meg a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről.

Orbán Viktor elmondta: most a védekezésről állunk át a gazdaság újraindítására. „Amikor a járvány csúcsra járt, a védekezés volt fontos a gazdaságban is. De most, hogy a harmadik hullámot leszorítottuk a földre, újra kell indítani a gazdaságot. Megviselt bennünket, munkavállalókat is a járvány, sokan otthon dolgoztak, a munka jellege, a számonkérés, a munka értékelése is megváltozott... Meggyötört bennünket mindez. A vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozókedvüket, keresniük kell a lehetőségeket, mozgékonnyá kell ismét válni... A költségvetés is ezt a célját szolgálja” - mondta a kormányfő, aki szerint a 2022-es büdzsé teljes egészében a gazdasági újraindításáról fog szólni.

Az EU-csúcson napirenden volt a klímavédelem. „Ezt a kérdést mindenki fontosnak tartja, de az egyes országok eltérő startpozícióból indulnak. A klímavédelem rendkívül drága. A brüsszeli bürokraták szerint egyforma terhet kell viselni mindenkinek. De mi nem tudunk annyit fizetni, mint a hollandok vagy a németek. Nekünk nem elfogadható az az elképzelés, hogy az emberek fizessék meg a klímavédelem árát. Mi azt mondjuk, hogy a klímarombolást nagy cégek végzik, s nagy profitot is szereznek ebből. Ezért fizessenek ezek a cégek, ebből hozzunk létre a klímavédelmi alapot, amelyből majd átalakítjuk az életünket. Én nem akarom, hogy az emberek fizessenek, fizessenek a cégek” - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk, ezért a klímavédelem költségeinek szétterítése nem fogadható el - tette hozzá.

Objektum doboz

„Egy-másfél hónap múlva a klímavédelem területén az EB kijön 10-12 jogszabállyal. Akkor kell majd megvédeni a magyar emberek érdekeit. A következő két-három évben rezsiharcot kell folytatni” - tette hozzá.

A brit tárgyalásairól azt mondta, rossz, hogy a britek távoztak az unióból, mivel sok kérdésbe egyetértettek. Orbán Viktor közölte, hogy Európából nem mentek ki, csak az unióból. Egy brit-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot kell kialakítani. A brit-magyar kapcsolatoknak nagy szerepe lesz a jövő magyar külpolitikájában - mondta a kormányfő.

Az őszödi beszédet aligha lehet elfelejteni, vakuemlék az őszödi beszéd, mert mindig emlékezni fogunk rá - mondta el Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a héten volt a hírhedt Gyurcsány-beszéd évfordulója. „Az vágja mellbe az embert, hogy aki ezt a beszédet elmondta, s aki miatt annyi minden történt utána, még mindig itt van a magyar belpolitikában” - mutatott rá Orbán Viktor. „Nemcsak itt van, de nem vállalta a felelősséget, nem kért bocsánatot, de most ugyanezzel az emberrel harcolok: ő a másik oldal vezére, ő a főnök, nem tudom ezt szebben mondani” - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: a főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány, ez egy különleges jelensége a magyar politikának.

„Tizenöt éve volt, de újra itt vannak, ismét kormányozni akarnak” - mutatott rá Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

Őszöd utóélete lett Gyurcsány terrorja

ĀA TASZ a magyar jogállamról 2006-ban: Olyan felvételeket, amelyeken rendőrök embereket ütlegelnek, rugdosnak, akár a földön fekve is, a rendszerváltozás óta nem lehetett látni