Belföld

Karácsony hosszú vesszőfutása

Boros Bánk Levente szerint sem a megtervezett, sem a spontán lépései nem válnak be a főpolgármesternek

Karácsony Gergely főpolgármester egyre több ígéretéről derül ki, hogy csupán választási lufi volt, és az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztásra készülő baloldali politikusnak esze ágában sincs azokat megvalósítani.

Karácsony hosszú vesszőfutása
Hablatyolás, az van Karácsony Gergelyék részéről, teljesítmény viszont nincs
Fotó: MH/Katona László

Hetek óta folyamatos Karácsony Gergely vesszőfutása. Amióta a főpolgármester bejelentette indulását az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, látványos kapkodásba kezdett. A nyelvvizsga hiánya és az adjunktusi menesztése kapcsán valótlanságok csapdájába került, majd a héten az is kiderült, hogy a zöldebb Budapestről tett ígéreteivel ellentétesen cselekszik, amire Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester hívta fel a figyelmet, mivel az Apáczai Csere János utca felújítása során a faültetés már egyáltalán nem szerepel a tervekben, még annak a három fának a telepítését is törölték, ami a korábbi elképzelésekben szerepelt.

Szentgyörgyvölgyi Péter emiatt levelet írt Karácsony Gergelynek, amelyben többek között arra kérte, hogy a főpolgármester a beruházás ügyében legalább egyeztessen a zöldítés és az itt élők nyugalmának biztosítása érdekében. Egyúttal emlékeztetett, hogy a főváros baloldali vezetése leginkább szép szavakkal és néhány méhlegelővel áll ki a környezetvédelem mellett.

A nagy zöldítési programnak azonban nemcsak az Apáczai Csere János utcában nincs jele, a választási kampány idején tett ígéretből, miszerint minden születendő budapesti gyermek után elültetnek egy fát, semmi nem valósult meg. A fővárostól megkérdeztük, hogy Karácsony Gergely megválasztása óta hány fát ültetett el az önkormányzat Budapesten, illetve a választási ígéretét mikor vonta vissza a főpolgármester? Lapzártánking a kérdésekre nem kaptunk választ.

A zöldítési program részeként jelentették be korábban, hogy a Városháza udvarát közparkká alakítják, ám ez a fejlesztés sem szerepel a pillanatnyi tervekben.

„Megszokhattuk már, hogy a baloldaliak mindig ígérnek, de semmit nem teljesítenek” – fogalmazott lapunknak Ughy Attila, a Fidesz fővárosi képviselője, aki felidézte, hogy az udvar megnyitását és parkká alakítását már Demszky Gábor is ígérte, ám éppúgy nem lett semmi belőle, mint Karácsony vállalásából. „A Városháza felújítására tavaly egymilliárdot, idén négymilliárdot különítettek el, de az udvar alatti mélygarázs megépítése ebben a programban nem szerepel, enélkül pedig nehezen elképzelhető a közpark kialakítása” – fűzte hozzá.

„Nem sikerült Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti belépője, mert már a bejelentés előtt megkezdődött a magyarázkodása, és azóta is ebben a csapdában vergődik, folyamatosan ki nem kényszerített hibákat vét” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója.

„A brit újság, az Economist cikke visszájára fordult, az írás megjelenése nem segítette a politikai karakterének az építését, mert több téma miatt is szabadkozásra kényszerült. Az eddig rendre sikeresen bevált figyelemelterelés sem működik. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy lényegében a megválasztása óta nem tett semmit, és ezt csupán kommunikációval nem lehet örökké takargatni. Sem a megtervezett, sem a spontán lépései nem válnak be” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány előretolt embere Karácsony

ĀA Századvég Alapítvány elemzéséből kiderül, hogy a főpolgármesternek a bukott kormányfővel való együttműködése a fővárosi politika mindennapjaiban is megmutatkozik

Nem zöldít Karácsony

ĀSzentgyörgyvölgyi Péter: A belvárosiak joggal várják el, hogy a főváros minden beruházása során a zöldítésre, fásításra törekedjen