Belföld

Erősödik az iskolaorvosok megbecsülése

Több ponton is módosult az egészségügyi jogszabály, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy sor kerülhet az iskolaorvosok béremelésére is. A kormány fontos célja, hogy megerősítse az alapellátást, lerövidítse a betegutakat, továbbá csökkentse a betegek várakozási idejét azáltal, hogy bővíti a lakóhelyhez közel elérhető szolgáltatásokat - írja az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye.

Erősödik az iskolaorvosok megbecsülése
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A praxisközösségekben történő szakmai együttműködés olyan új szemléletet hordoz magában, ami akár életeket is menthet. Az ilyen formában együttműködő orvosközösségek szélesebb körben és magasabb színvonalon képesek ellátni betegeiket. A praxisközösségeket érintő jelenlegi kormányrendelet módosításával lehetővé válik, hogy nemcsak egymással szomszédos, hanem az egy járáson belül egymáshoz közel eső települések szolgáltatói is praxisközösséget alkossanak. Az így létrejött közösségnek legfeljebb 10 szolgálat lehet a tagja - áll a közleményben.

A kormányrendelet rögzíti, hogy kik lehetnek a praxisközösségi szolgáltató tagjai, ezzel kizárva annak a lehetőségét, hogy pénzügyi befektetőek beléphessenek a háziorvosi szolgáltatást nyújtó vállalkozásba.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításával erősödik az iskolaorvosok megbecsülése, ugyanis megvalósul a vállalkozási formában működő főállású iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvosok béremelése. Megbecsülésük a praxisközösségen kívül maradó háziorvosok, fogorvosoknak járó bértámogatás összegével egyezik meg, amire a kormány több mint 145 millió forintot biztosított. Mindezek mellett azoknak a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi szolgáltatóknak, akiknek a bejelentett betegköre 2000 feletti, lehetőségük nyílik, hogy további, legfeljebb heti 20 órában foglalkoztatott háziorvos után is bértámogatást kapjanak - írja az Emmi.

A magánorvosok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött vényírási szerződésük alapján jogosultak társadalombiztosítási támogatással történő gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelésre. Ezért 2022. január 1-jével a magánszolgáltatóknak is ellenőrizniük kell a betegeik jogviszonyának érvényességét. Ezáltal válik egyértelművé, hogy egy adott személy jogosult-e finanszírozott ellátás igénybevételére vagy sem - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink