Belföld

Megkezdődött a baloldalon a mezőnytisztítás

Hétértékelő. Dobrev Klára indításának bejelentésével a DK Karácsonyt szeretné „kiugratni a bokorból”, aki nem lebegtetheti már sokáig a döntést, különben lemarad a kampányban

Márki-Zay, Fekete-Győr és Jakab nehéz helyzetbe került, mert ha mégsem indulnak el az előválasztáson, annak a pártjuk issza meg a levét, hiszen egy esélyes jelölt a pártját is húzza, ám Karácsony Gergelyen kívül a többiek lényegében esélytelenek Dobrevvel szemben – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán.

Megkezdődött a baloldalon a mezőnytisztítás
Karácsony Gergely lehet Gyurcsányné igazi kihívója az előválasztáson
Fotó: MH/Purger Tamás

Nem okozott meglepetést, amikor hivatalosan is bejelentette a DK, hogy a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát indítja a miniszterelnök-jelölti ellenzéki előválasztáson. „Azért most jelentették be hivatalosan, hogy ezzel kiugrasszák Karácsony Gergelyt a bokorból” – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának igazgatója.

Rámutatott: „ezek után Karácsony sem lebegtetheti sokáig az indulását, különben lemarad a kampányban. Ez emlékeztet Hillary Clinton esetére, amikor Obamával harcolt az előválasztáson: ugyanúgy építik fel Dobrevet, ahogy az Hillary Clintonnal történt az Egyesült Államokban. A nagy különbség, hogy Gyurcsányéknak most nem az a lényeg, nyer-e az előválasztáson Dobrev, hanem, hogy a baloldalon nekik legyen a legtöbb képviselőjük a választás után – emelte ki az elemző.

A baloldalon a bejelentéssel megkezdődött a „mezőnytisztítás” az elemző szerint, aki úgy véli, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András és Jakab Péter egyformán nehéz helyzetbe kerül. Ha mégsem indulnak el az előválasztáson, akkor annak a pártjuk issza meg a levét, hiszen egy esélyes jelölt a pártját is húzza, ám Karácsony Gergelyen kívül a többiek lényegében esélytelenek Dobrevvel szemben – magyarázta Kiszelly. Hozzáfűzte, Fekete-Győr önmagát zárta ki az esélyes jelöltek közül, Márki-Zay mindig is csak önjelölt volt, míg Jakab parizerkampánya nem elegendő arra, hogy Gyurcsánynéval felvegye a versenyt.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás lehetőséget biztosít a DK-nak, hogy húsz százalékra küzdje fel magát a párt, ezzel egyértelműen a baloldal legerősebb szervezetévé válna, így akármiben is állapodik meg az ellenzék, a DK fel fogja rúgni – jósolja az elemző.

Közölte: ugyanazt látjuk, mint amikor Medgyessy Péter győzött a választáson, aztán menet közben Gyurcsány váltotta. Ha a baloldal győzne, erre ismét lehetősége lenne – állapította meg a politológus. Meggyőződése, hogy valódi előválasztás csupán néhány helyen lesz, a legtöbb körzetben háttéralkuk során előre kiválasztják a jelöltet. „Gyurcsány a füstös szobákban mindig is előnyben volt riválisaival szemben” – jegyezte meg Kiszelly.

Kitért arra is, hogy miközben az előválasztásra készülve egymással küzdenek a baloldali pártok, a parlamentben előre egyeztetett koreográfia szerint lépnek fel. „Feketébe öltözött az ellenzéki papagájkommandó, és a halálozásról beszélt minden képviselőjük. Pont, amikor a regisztrációval bárki számára elérhetővé váltak a vakcinák” – idézte fel az elemző. Közölte, a pénteki oltási napon már harmadszor fordult elő, hogy százezer ember kapta meg a vakcinát, és ennek köszönhetően Magyarországon már több mint négymillióan vannak beoltva.

Kapcsolódó írásaink