Belföld

Karácsony Gergely becsapta a fővárosiakat

Bár pénztelenségről és kifosztott önkormányzatokról panaszkodik a főpolgármester,csak a közösségi médiában már több mint harmincegymillió forintot költöttek a kampányára

Karácsony Gergely a budapesti emberek pénzén építgeti saját politikai karrierjét – derül ki abból az összeállításból, amely a főpolgármester közösségi oldalára fordított hirdetési pénzeket összegzi.

Karácsony Gergely becsapta a fővárosiakat
Nyilvánvalóvá vált: a politikus, ígéretével szemben, nem a budapestieket szolgálja
Fotó: MH/Katona László

A fővárosi Fidesz összeállított egy táblázatot, amelyből egyértelműen látható, hogy mennyit költöttek eddig csupán Facebook-hirdetéseken keresztül Karácsony Gergely kampányára. Miközben a főpolgármester folyamatosan pénztelenségről és kifosztott önkormányzatokról panaszkodik, miniszterelnök-jelöltsége eddig csupán a közösségi média felületein több mint harmincegymillió forintba került.

„Már eddig is súlyos tízmilliók jutottak Karácsony Gergely kampányára” – írta a kormánypárt fővárosi szervezete, majd hozzátették, hogy a főpolgármester közösségi oldalán jelenleg is arról panaszkodik, hogy szerinte a Fidesz pénzt költ az ő lejáratására.

„Szerintünk a tények megismertetése a közvéleménnyel nem lejáratás. Azok eltitkolása inkább sunyiság. Közben azt is elfelejti megemlíteni Karácsony úr, hogy mostanáig több mint 31 millió forintot költöttek támogatóival személyes Facebook-oldalának hirdetéseire.”

Pártja, a Párbeszéd Magyarországért több mint 20 millió forintot fizetett ki eddig. Egy civil szervezet, a Mindenki Budapestért Egyesület több mint 9 millió forintot költött rá. Míg Budapest Főváros Önkormányzata 1,7 millió költségvetési forintot fordított erre a célra.

A Fidesz leszögezte: „A pártelnök, főpolgármester és mára miniszterelnökjelölt-jelölt közösségi oldala nem egyenlő a Fővárosi Önkormányzat közösségi oldalával. Karácsony Gergely közösségi oldala egy tisztán politikai oldal, amelyen a saját kampányát építi napról napra

. Így tett 2019-ben az önkormányzati választások előtt, és így tesz most is. Többek között ezen az oldalon jelentette be, hogy elindul a baloldali előválasztáson. Tisztelt Főpolgármester Úr! Szeretnénk, ha tételesen elszámolna a több tíz millió forinttal, amit a Facebookon kizárólag a saját politikai céljaira és a kormány támadására költött el!” – írták.

A párt fővárosi szervezete egy videóbejegyzésben arra is emlékeztet, hogy korábban Karácsony Gergely többször is kijelentette, egyetlen porcikája sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget, a budapestieket akarja szolgálni. Legutóbb, még idén márciusban is határozottan leszögezte az indulásával kapcsolatban: „Dehogy akarok!” A Fidesz szerint mindez jól mutatja, hogy a főpolgármester megszegte a budapestieknek tett esküjét.

Karácsony Gergely szavahihetősége egyre gyakrabban kérdőjeleződik meg. Önéletrajzában például korábban azt állította, hogy PhD-fokozattal rendelkezik, ám mint kiderült, még nyelvvizsgája sincs, ahogy jogosítványa sem, mert azokon a vizsgákon is többször elbukott. Miközben a számára nem szimpatikus újságírókat kerüli, a baráti médium­nak a nyelvtudásáról azt állította, hogy lényegében angolul tud, csak ez egy „hiperpasszív” tudás.

Az Economist brit liberális lapban a jelenlegi miniszterelnököt kövérnek nevezte, majd érzékelve a modortalanságot, később bocsánatot kért a kifejezésért. Erre utalva jegyezte meg Orbán Viktor: „Karácsony Gergely éppen igazat mondott, és rögtön elnézést is kért érte.”

Kapcsolódó írásaink

Karácsony, a netről rendelt Joe Biden

ĀKártyavárként dől össze a Karácsony köré kreált valóság, amelyet az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók építettek – állapította meg a XXI. Század Intézet