Belföld

Karácsony, a netről rendelt Joe Biden

Kártyavárként dől össze a Karácsony köré kreált valóság, amelyet az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók építettek – állapította meg a XXI. Század Intézet

A baloldali miniszterelnökjelölt-jelölt láthatóan nem érzi önazonosnak azokat a kampányszlogeneket, amelyeket tanácsadói kitaláltak neki, emellett Karácsony számos lódítására is fény derült, így megdől az őszinte politikus karaktere is.

Karácsony, a netről rendelt Joe Biden
Erőltetett szerep. Karácsony kezeit tördelve jelentette be indulását Nyírtasson
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

Az amerikai és a spanyol populista baloldal kampányszlogenjeit másolva jelentette be Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltségét. Mesterséges imázst építettek fel neki az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók, fő cél az őszinte, esetlen, de emberséges és így szerethető jelölt képének kialakítása. Az elmúlt napok eseményei azonban kártyavárként dönthetik össze ezt a kreált valóságot, hiszen a szülőfalujában zavartan, a kezét tördelve magát vidéki srácként jellemző Karácsonyról kiderült: csak kampányidőszakokban jár vidékre, ráadásul valótlanságot állított nyelvtudásával és iskolai végzettségével kapcsolatban is.

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldali stratégia célja egy Medgyessy-hasonmás megépítése, azonban a kezdeti baklövések után erősen kérdéses, hogy ez sikerül-e – írja friss elemzésében a XXI. Század Intézet.Karácsony a kilencvenkilenc százalék versus egy százalék szlogennel az irigységre, az indulatra és a dühre szeretné felépíteni a kampányát – hangsúlyozzák a tanulmányban, felidézve, a mozgalom jelmondatai az elmúlt években a világ több pártjának és mozgalmának üzenetei közt megtalálhatók voltak.

A leginkább ismert a 2011-ben az Egyesült Államokban megjelent, Occupy Wall Street nevű antikapitalista mozgalom. A kezdeményezés néhány hét alatt zavargásokba csapott át, az anarchista tüntetők – részben az arab tavasz, illetve a spanyol Indignados mozgalom jelszavát átvéve – a „Mi vagyunk a kilencvenkilenc százalék” mellett sokszor antiszemita kijelentéseket skandálva tiltakoztak a pénzintézetek és nagyvállalatok ellen, és többször is összetűzésbe kerültek a hatóságokkal.

Karácsony Gergely és az általa bejelentett mozgalom tehát nem önálló gondolatokkal, hanem különböző nemzetközi mozgalmaktól, politikusoktól és pártoktól „kölcsönvett” jelmondatokkal kívánja megszólítani a magyar választókat. A baloldali politikus indulását bejelentő beszédében Joe Biden amerikai demokrata elnök beiktatóbeszédére emlékeztető mondatok és szófordulatok hangzottak el – mutattak rá az elemzők.

Úgy vélik azonban: a videófelvételen látszott, hogy a főpolgármester nem érzi önazonosnak azokat a kampányszlogeneket, amelyeket kitaláltak neki. Indulását szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be, és első beszédében azt állította, büszke vidéki gyökereire. Csakhogy végig idegesen tördelte a kezét, a beszéde akadozott, szemmel láthatóan természetellenesen érezte magát abban a környezetben, amelybe a kampánytanácsadói elhelyezték.

A tanulmány kitér arra: az elmúlt napokban Karácsony számos korábbi állításáról kiderült, hogy nem fedi a valóságot. Több önéletrajzában és a parlament honlapján is azt tüntette fel, hogy középfokú nyelvtudással és nyelvvizsgával rendelkezik, azonban ez nem igaz, csupán egy lektorátusi vizsgát tett, amit ma már nem is lehetne elfogadni a diploma kiadásához. Több kampányoldalon is azt állította, rendelkezik PhD-végzettséggel, ám azt nyelvvizsga nélkül nem lehet megszerezni.

Karácsony politikusi karaktere, helyzete és mondanivalója több szempontból is párhuzamot mutat Medgyessy Péter 2002-es miniszterelnök-jelölti bemutatásával és a személyiségére épített kampánnyal, és ha a baloldali összefogás megnyerné a 2022-es parlamenti választásokat, vélhetően hasonló helyzetbe kerülne, mint Medgyessy. Egy esetleges kormányválságból – ahogy akkor is – jó eséllyel Gyurcsány Ferenc kerülhetne ki győztesen – állapítja meg a XXI. Század Intézet.

Azt, hogy valójában ki irányít, világosan mutatják az összbaloldal keddi sajtótájékoztatóján történtek: Gyurcsány Ferenc krákogással jelezte Karácsonynak, hogy ne válaszoljon a doktorijával kapcsolatos kérdésekre, ez látszik a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételen.

Kapcsolódó írásaink

Konstruált Karácsony-kampány

ĀXXI. Század Intézet: A főpolgármester szlogenjei és az általa indított mozgalom is csupán külföldi minták másolata