Belföld

A főpolgármester hamis kártyái

Az önéletrajzában doktori címet hazudó, kormányfőjelöltségre pályázó Karácsony Gergely elintézné annyival a botrányát, hogy politikusnak szegődött, és befejezte a tanulmányait

A Gyurcsány-show részeként az előválasztási bábjáték színpadára lépő Karácsony Gergely nagyvonalúan átlépett azon a tényen, hogy eltanácsolták a Corvinus Egyetem doktori iskolájáról, önéletrajzában mégis ennek elvégzésével dicsekedett.

A főpolgármester hamis kártyái
Ütött az óra: Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyt is elindítja bábműsorában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Azért nem fejeztem be a doktori képzést, mert már két éve aktívan foglalkoztam a politikával” − reagált közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester Lánczi Andrásnak, a Corvinus Egyetem rektorának hétvégi levelére. A mindössze egyszázalékos támogatottsággal bíró Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arra már nem tért ki, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként miért hazudott a 2018-as országgyűlési választási kampányban, amikor a pártja honlapján közzétett bemutatkozásában azt állította: 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett.

A valóság ezzel szemben az, hogy Lánczi 2004-ben még tanszékvezetőként vette fel Karácsonyt az egyetem politikatudományi tanszékére, aki ekkor már PhD-hallgató volt az egyetem szociológia tanszékén. „Miután 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit az akkori törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem” – írta levelében a rektor.

Karácsony Gergely a tanszékvezetőnek még akkor is azt állította, a doktori dolgozatának már nincs sok híja. Ekkor felajánlották neki, menjen el fizetés nélküli szabadságra, és nyújtsa be a doktoriját. Két további év alatt erre nem került sor, ekkor jogilag is megszüntették a munkaviszonyát. Minderről főpolgármester-jelöltként említést sem tett az önéletrajzában, most pedig a hamisításait lezárná annyival, hogy azért nem fejezte be a doktori képzést, mert két éve aktívan foglalkozott a politikával.

Gyurcsány emberének önéletrajz-hamisítása, illetve nem létező nyelvvizsgája és nyelvtudása egyáltalán nem zavarja az őt jelölő pártokat. Sőt úgy tűnik, hogy a magukat független-objektívnek tartó balliberális médiumokat sem, holott amikor 2012. január 11-én a HVG nyilvánosságra hozta, hogy Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációja túlnyomórészt más szerzők műveinek szinte szó szerinti fordítása, akkor szinte azonnal a köztársasági elnök távozását követelték. Schmitt később annak ellenére lemondott, hogy a vizsgálóbizottság nem állapított meg plágiumot, csak azt, hogy a disszertációja nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul.

Gyurcsány Ferenc a választók akaratából létrejött előválasztási show-műsorban előre leosztott lapokkal játszik, ennek megfelelő sorrendben léptette színpadra jelöltjeit, s a bábjátékban olyan apróságokkal, mint a jelölt nyelvvizsgájának „hiányosságai”, PhD-fokozat létezésének belehazudása a választók képébe számukra nem számít.

„Klára, talán emlékeznek, cserbenhagyott sokak és kiváltságos kevesek Magyarországáról szólt, és ennek meghaladására adott programot. (...) Karácsony a fentiekkel megegyező helyzetelemzést és programot mutatott be. A politikában nincs szerzői jog” – írta a főpolgármestert a ringbe küldő bukott kormányfő, a baloldali show-műsor dramaturgja.

Gyurcsány-show

„Ez egy analfabéta!” – így nyilatkoztak az Origónak a nyírtassiak Karácsony Gergelyről, aki a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei településen jelentette be, hogy Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom), Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsányné Dobrev Klára (DK) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) mellett maga is elindul a politikai versenyfutásnak álcázott előválasztáson. A portál videójában több falubeli elmondta, évek óta nem látták a Párbeszéd társelnökét, Karácsony legfeljebb a választási kampányok alkalmával tűnik fel a környéken. A főpolgármester a megkérdezettek többsége szerint teljesen alkalmatlan vezető, aki Zuglóban sem tudott rendet tenni, és sem főpolgármesternek, sem kormányfőjelöltnek nem való. Voltak, akik szerint problémás az is, hogy Karácsony egy idegen nyelven sem tud beszélni. Ez tegnap is bebizonyosodott, amikor ismét angolul kérdezték, de ezúttal is elmenekült a kérdések elől.
 

Dull Szabolcs, a Telex társfőszerkesztője és Dorosz Dávid, Karácsony bukott helyettese május 8-án találkoztak egy, a Király utcában található bárban. Az esti találkozó a PestiSrácok.hu olvasója szerint jó hangulatban telt. A találkozó egy héttel azelőtt történt, hogy a főpolgármester bejelentette indulását.
 

Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke szerint Jakab Péter és Márki-Zay Péter vissza fog lépni Karácsony Gergely javára a Gyurcsány-féle előválasztási show-ban. A politikus szerint az előválasztási procedúrán nem elegendő az, hogy ki tud indulatot gerjeszteni és nagyobbat licitálni.

Kapcsolódó írásaink