Belföld

Politikai értelemben élte túl a semmittevést

A baloldali miniszterelnök-jelölti versenybe bejelentkező Karácsony Gergely másfél éves főpolgármesteri tevékenysége rendkívül megosztó. Boros Bánk Levente szerint a főpolgármester koalíciós alkuk csapdájában vergődik, tehetetlenül sodródik.

Politikai értelemben élte túl a semmittevést
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Karácsony Gergely főpolgármesteri megválasztása óta folyamatosan igyekszik a kormánnyal konfrontálódni, ezért a városirányításra kevés ideje marad. A választási ígéretei közül eddig nagyon kevés valósult meg, miközben a Lánchíd-felújításának csúszása miatt emelkedtek a kivitelezés költségei, a problémás  buszbeszerzés miatt romlott a tömegközlekedés helyzete.

„Karácsony Gergely elmúlt másfél éves teljesítményét az öncélú  politizálás és nem a városvezetői szolgálat jellemzi – kezdte értékelését Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. – Az elhibázott politikai döntések miatt több milliárd forint veszteség érte a budapesti adófizetőket, gondoljunk csak a Lánchíd körüli szerencsétlenkedésre vagy a BKK–BKV reklámtenderének elpuskázására.”

Mint fogalmazott, a szabálytalan közbeszerzési kiírások miatti büntetésekkel is több százmilliót dobott ki az ablakon. Egy felelős vezető, különösen most, a koronavírus-járvány miatt kialakult feszített gazdasági helyzetben, nem bánhat ilyen felelőtlenül a rá bízott közvagyonnal. Hangsúlyozta, mindeközben Karácsony késlekedett a járvány elleni védekezés segítésé­ben, a nehéz helyzetbe került fővárosi vállalkozások támogatását pedig lassan és bürokratikusan kezdte el.

„Az is egyértelműen látszik, hogy a főpolgármester őrlődik a különböző  baloldali politikai megállapodások és alkuk között, a kormány állandó kritizálásával próbálja védeni saját tehetetlenségét. Közben pedig Budapesten megállt a korábbi évek fejlődési üteme” – fűzte hozzá.

Még lesújtóbban fogalmazott Boros Bánk Levente politológus, aki szerint Karácsony tevékenységének egyetlen eredménye, hogy politikai értelemben túlélte az elmúlt másfél évet, függetlenül attól, hogy lényegé­ben semmilyen eredményt nem tud felmutatni.

„A főváros irányítása még rendkívüli jogrend idején sem egyszemélyes feladat, egy csapattal kell megoldani, ám a politikai alkukon keresztül Karácsonyt rászorították, hogy ne a saját embereiből álljon a csapata. Ez egyébként nehéz is lenne, hiszen egy olyan kis pártot képvisel, amely mögött kevés szakértő áll” – fogalmazott a Médianéző Központ igazgatója, kiemelve: Karácsonyt Gyurcsány Ferenc emberei veszik körül, lényegében ő irányítja a Budapestet.

„A városirányításban a városvezető semmit nem tett le az asztalra – folytatta –, de a problémákkal nem kell szembesülnie, mert nyilvános szereplések helyett a közösségi oldalakon keresztül kommunikál, amit viszont nyilvánvalóan valakik megírnak helyette.”

Kiemelte, a főpolgármester jól álcázta, hogy csupán látszatpolitizálást folytat, ezért Budapesten nem zuhant a támogatottsága, ám országosan sokkal rosszabb a megítélése. „Az Alapjogokért Központ felméréséből egyértelműen kiderült, hogy a magyarok kétharmada nem szeretné miniszterelnöki pozícióban látni, és mindössze tizenhárom százalék támogatja ebben a tervében” – fűzte hozzá.

Gyurcsány emberei a Városházán

Hemzsegnek a Gyurcsány-korszak emberei a Városházán: Karácsony szó nélkül átengedte a terepet Gyurcsány embereinek, akik lényegében ellepték a Fővárosi Önkormányzatot. Ide sorolható Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadó, aki a DK brüsszeli delegációját is ellátja tanulmányokkal.

Nemes Gábor, a DK XVI. kerületi önkormányzati képviselője 2019-től a BKV Zrt. igazgatósági tagja. Szabó Zoltán korábbi országgyűlési képviselő, szintén DK-s, a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottságának tagja. Szabó korábban Erzsébetváros polgármestere volt, a Hunvald-per egyik mellékszálában jogosulatlanul biztosított hatmilliós telefonhasználat kapcsán jogerősen elítélték.
(BK)

Kapcsolódó írásaink

A főpolgármester hamis kártyái

ĀAz önéletrajzában doktori címet hazudó, kormányfőjelöltségre pályázó Karácsony Gergely elintézné annyival a botrányát, hogy politikusnak szegődött, és befejezte a tanulmányait