Belföld

Nagy a titkolózás a Bubi csúszásáról és a költségekről

Karácsony Gergely kínos kerékpáros kudarca

Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester másfél évvel a megválasztása után is nehezen tudja működtetni a városházát, erre utal ugyanis, hogy a Lánchíd felújításának csúszása, a botrányos buszbeszerzési tender, az elbukott hőpapíros BKV-jegybeszerzés után a fővárosi közösségi kerékpárrendszer, a Bubi újraindítása is legalább két és fél hónapot késik.

Nagy a titkolózás a Bubi csúszásáról és a költségekről
Fotó: Facebook

A Bubi hivatalos honlapján sokáig azt hirdették: „A közbringarendszer téli álomra megy, és tavasszal vadonatúj bringákkal, felhasználóbarát mobilalkalmazással, többszintű árazással és rugalmasabb használati feltételekkel megújulva tér vissza.” A tavaszt azonban lazán értelmezték, mert már az eredeti tervek szerint is április 1-jével indulhatott volna a budapesti adófizetők számára megdráguló rendszer.

Egyelőre nagy a titkolózás, csak annyit lehet tudni, hogy a megújuló rendszer drágább lesz a korábbinál – jelentette ki lapunknak Ughy Attila, a Fidesz fővárosi képviselője. Hozzátette, valamivel kisebb lesz a rendszer kiépítésének teljes költsége, mint a régi volt, de kétezer helyett csak ezerkétszáz kerékpárt lehet majd elérni, így összességében többe kerül a projekt a fővárosnak.

A rendkívüli jogrend idején szinte mindenben egy személyben döntő Karácsony Gergely azonban sem a költségekről, sem a csúszás okairól nem tájékoztatja a képviselőket, helyette a hét elején a közösségi oldalán büszkélkedett a kerékpárok és a működtetést biztosító rendszer teszteléséről, valamint azt ígérte, amennyiben hét napon keresztül hibátlanul működik a Bubi, ismét igénybe lehet venni a kerékpárokat.

A tények azonban komoly hibákra utalnak, hiszen márciusban még azt írták, hogy húsvétot követően kezdődhet el a tesztelés, amely azonban csak április 15-én indult. Akkor az „éles” indulás feltételének még csak többnapos hibamentes működést szabtak, ám ilyen az elmúlt négy hétben még nem következhetett be. Valószínűleg ezért igyekezett valami biztatót sugallni Karácsony.

Szerettük volna megtudni a fővárosi önkormányzattól, mi a csúszás valódi oka, milyen problémák, illetve milyen többletköltségek merültek fel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely még téli álmát alussza

ĀBudapesten új időszámítás lépett életbe, mostantól minden esztendőben a főpolgármester határozza meg a tavasz kezdetét, idén ezt a megújuló Bubi kerékpáros rendszerhez időzítik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom