Belföld

Párbeszéd, de nem idegen nyelven

Gyurcsánynak a szakdolgozat, Karácsonynak a nyelvvizsga

Ezúttal sem válaszolt a Magyar Hírlap megkeresésére Karácsony Gergely főpolgármester, akitől azt szerettük volna megtudni, 2013 óta sikerült-e bármilyen nyelvből vizsgát tennie.

Ha igen, milyen nyelvből tette? Ha nem, tervez-e esetleges baloldali kormányfőjelöltként nyelvi kurzusra jelentkezni? És vajon milyen nyelven zajlott múlt heti, a The Economistnak adott interjúja? Közismert, Budapest első embere a globális üzleti lapban értekezett hatalomátvételi ambícióiról – a cikkhez készült karikatúra például arról árulkodik, Karácsony egyértelműen elbontatná a kerítést –, és gúnyos megjegyzést tett a kormányfő testalkatáról.

Bár az utóbbiért bocsánatot kért, egy e heti videójában szintén a testmagasságával kérkedett, és továbbra sem derült ki, van-e a nyelvvizsgája. A városvezető a maga közösségi oldalán egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsgát emlegetett igencsak homályos megfogalmazásban, azonban kilenc évvel ezelőtti közérdekű adatigénylésre rea­gálva pártja akkor azt nyilatkozta: a Párbeszéd társelnökének nincs nyelvvizsgája.

Amennyiben Karácsonynak valóban nincs nyelvvizsga-bizonyítványa, annak, illetve az általa is beismert nyelvismeretnek a hiánya komoly hátrányt jelenthet számára nemzetközi fórumokon. Emlékezetes, a városvezető közösségi oldalán található fotók tanúsága szerint az Európai Beruházási Bank elnökével is egy tolmács segítségével tudott egyeztetni. Ugyancsak segítségre volt szüksége a főpolgármesternek, amikor a dél-koreai nagykövettel kívánt beszélni a Hableány-tragédiáról tartott megemlékezésen.

Tolmácsa pedig nem volt más, mint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Nem állítom, hogy a nyelvtudáson fordul meg minden a politikában, de az angoltudás hiánya ahhoz mérten rendkívül meglepő, hogy milyen rendszeresen minősítik a jobboldali szavazókat tudatlannak és mucsainak. Kicsivel kevesebb sértegetés és egy mákszemnyivel több angolóra mindenkinek jobb lett volna” – fogalmazott közösségi oldalán korábban Karácsony tudásbeli problémáira utalva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Megjegyzendő: a városvezető jogosítvánnyal sem bír, állítása szerint azért, mert nem akar autót vezetni. A bukott kormányfő szakdolgozata pedig még mindig nem került elő.

Kapcsolódó írásaink