Belföld

Négy hónap alatt csaknem annyi elfogás, mint tavaly egész évben

Az év első négy hónapjában már csaknem annyi illegális migránst fogtak el a magyar határokon, mint tavaly egész évben - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Négy hónap alatt csaknem annyi elfogás, mint tavaly egész évben
Bakondi György
Fotó: MH

Bakondi György hozzátette: 282 embercsempész ellen indult büntetőeljárás. A határon teljesítőkön nagy nyomás van, a határbiztonság fenntartása komoly erőfeszítéseket, nemzetközi együttműködést is kíván - tette hozzá.

A főtanácsadó kifejtette: az biztos, hogy a migrációs nyomás nem fog enyhülni. Hogy miként alakul, sok tényezőtől függ. Többek között a balkáni útvonal aktivitásától, hogy a vírushelyzet után milyen szituáció alakul ki a görög-török határ térségében. Függ az időjárástól, a vírushelyzetben elrendelt határszigorítások feloldásától, s hogy milyen politikai döntések születnek a migrációs helyzet kezelésében - mondta.

Bakondi György szerint minél több tagállam ismeri fel az illegális migráció veszélyeit, köztük a tömeges jogellenes határátlépések közbiztonsági, közegészségügyi kockázatait, annál valószínűbb, hogy az Európai Unió szakít a korábbi eljárással.

A főtanácsadó kiemelte: a magyar kormány nem ért egyet azzal, hogy a határokat meg kellene nyitni, s ellenőrizetlenül tömegeket kellene beengedni az országba. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek” - szögezte le Bakondi György, hozzátéve: ennek alapfeltétele a határok biztonsága.

Kapcsolódó írásaink