Belföld

Álhír terjed az egészségügyi szakdolgozók fizetése kapcsán

Jogszabály garantálja az egészségügyi szakdolgozók alapilletményét - hívja fel a figyelmet az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Álhír terjed az egészségügyi szakdolgozók fizetése kapcsán
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Álhír, hogy csökken az egészségügyi szakdolgozók fizetését meghatározó alapilletmény. Az Eszjtv. bevezetésével ugyanis nem csökkentek az egészségügyi szakdolgozói alapilletmények,  mivel jogszabály garantálja, hogy egyetlen - az Eszjtv. hatálya alá tartozó - szakdolgozónak sem lehet alacsonyabb az alapilletménye, mint amit számára 2020. december 31-ig megállapítottak.

Az illetményen felüli díjak esetében egyes pótlékokat jogszabály rögzít tételesen, míg az ügyeleti díjak és műszakpótlékok esetében a jogszabály csak törvényi minimumot ír elő, amelytől pozitív irányban - közös megegyezéssel - eltérhetnek a munkaadók és munkavállalók.

Az ügyeleti díjakkal és műszakpótlékokkal kiegészített fizetés minden esetben az elvégzett munkával áll arányban, így a fizetésbeli eltéréseket ennek fényében kell vizsgálni.
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a fizetések csökkenésével kapcsolatban az intézmények részéről még nem érkezett jelzés az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.

Az egyedi esetek kivizsgálása és tisztázása érdekében javasoljuk, hogy az érintettek forduljanak a munkáltatójukhoz.
Szeretnénk megerősíteni, hogy a Covid-fertőzött egészségügyi dolgozóknak 100 százalékos táppénz jár. Az álhírekkel ellentétben az egészségügyi szakdolgozók számára több éves átfogó béremelési program zajlik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom