Belföld

Újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslat kerül a Ház elé

Korszerűsödő felsőoktatás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) benyújtotta az Országgyűlésnek újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait.

Az innovációs tárca Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítette elő javaslatait – közölte a tárca.

Kifejtették: a javaslat megerősíti az egyetemek szervezeti, pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. A kölcsönösen előnyös, kiegyensúlyozott együttműködés érdekében a szenátus a jövőben tagot delegálhat a fenntartó alapítvány felügyelő bizottságába. A már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem.

„A törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint száznyolcvanezer hallgató, az egyetemisták mintegy hetven százaléka tanulhat a megújult fenntartási modellben. A Gazdaság-újraindítási Akciótervben több mint ezerötszázmilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a teljes felsőoktatás korszerűsítésére” – idézték Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárát.

Kapcsolódó írásaink