Belföld

Hecckampányt folytatnak a pedagógus-szakszervezetek

A PSZ egyik szakértője, Duda Ernő januárban a kínai vakcina ócsárlásával turnézta körbe a baloldali portálokat, arról beszélt, hogy „feláll a szőr a hátán a Sinopharm oltóanyagától”

A pedagógus-szakszervezetek azt követelik, csak a második oltás után tíz nappal nyissanak az iskolák, ez alapján ebben a tanévben gyakorlatilag már nem folyhatna komoly jelenléti oktatás. Szakértőik a baloldali média felkapott járványügyi megmondóemberei.

Hecckampányt folytatnak a pedagógus-szakszervezetek
A tanárok beoltását követően visszatérhetnek a diákok a tantermekbe
Fotó: MH/Purger Tamás

Amint azt megírtuk, február végén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására, a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén – a kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott. Akkori levelében a PDSZ leírta azt is: „Ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására, és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nemcsak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba.”

Miután azonban a kormány döntött a tanárok soron kívüli oltásáról – a már regisztráltak április 1. és 3. között, a később jelentkezők április 8. és 10. között részesülhetnek az oltásban –, illetve arról, hogy így valószínűleg április 19-én nyithatnak az iskolák, a PDSZ a korábbinál is hevesebb tiltakozásba és pánikkeltésbe kezdett, noha a tanárok a Pfizer-vakcinát kapják, ennél pedig már az első oltás után legalább két héttel nyolcvanszázalékos védettség alakul ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a PDSZ hangulatkeltésére úgy reagált: „sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. (…) A szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák újranyitása ellen hangolni.

Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos” – állapította meg a miniszter.

Emlékezetes: tavaly áprilisban az érettségit igyekezett ellehetetleníteni az – egyébként néhány százfős tagságú – PDSZ, amikor sztrájkot hirdettek az írásbelik időpontjára. Végül a vizsgák bármiféle fennakadás, illetve fertőzési góc kialakulása nélkül lezajlottak.

A PDSZ tiltakozásához ezúttal csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke kedd este a Klubrádióban azt mondta, sztrájkot ugyan nem hirdetnek hivatalosan, de azt szorgalmazzák, hogy a tanárok ragaszkodjanak a tantermen kívüli oktatáshoz, amíg a védettség nem alakul ki. Ez szerintük tíz nappal a második oltás beadása után lenne, az április 19-i időpontot az általuk megkérdezett egészségügyi szakemberek nem tartják megfelelőnek. Az általuk követelt nagyjából plusz másfél hónap azt jelenti, hogy ebben a tanévben gyakorlatilag már nem folyhatna komoly jelenléti oktatás.

Az iskolák újranyitásának feltétele az oktatásban dolgozók koronavírus elleni védettsége címmel a PSZ petíciót tett közzé, amelyet „két szakértő” jegyez: Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus és Balkányi László PhD, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnöke. Mindketten a baloldali média felkapott járványügyi megmondóemberei.

Duda Ernő januárban a kínai vakcina ócsárlásával turnézta körbe az ellenzéki portálokat, és arról beszélt, hogy feláll a szőr a hátán a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagától, amelyek szerinte még a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek, a harmadik világ tömegei számára készülnek. „Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk nem szabad elkezdenünk oltani velük” – jelentette ki Duda, komoly muníciót szolgáltatva az oltáselles baloldalnak.

Balkányi Lászlóra is bizton számíthatnak a gyurcsányista politikusok, amikor a kormányzati járványkezelés állítólagos kudarcát kell „szakértővel” alátámasztaniuk. A minap Balkányi a Népszavának azt fejtegette, azért különösen magas nálunk a halálozás, mert elégtelen volt a tesztelés, az utánkövetés és izoláció, és késtek a második és harmadik hullámban a lezárási intézkedések, de ezek szigora sem volt megfelelő. „Kérdéses az is, hogy ha megbetegszünk, megfelelő-e az ellátás” – vetette fel.

Már a kiindulás is hamis volt, hiszen az egyes országok járványügyi adatközlése változó, ezért egyedül a többlet halálozás objektív mutató, az alapján pedig az Európai Unió 27 tagállama közül tavaly csak öt országban volt arányaiban kisebb a többlet halálozás, mint hazánkban. Emellett továbbra is a tömeges tesztelést és kontaktkutatást erőltetné, ami a járvány csúcsán, a leterhelt egészségügyi rendszerrel megvalósíthatatlan és felesleges is.

Balkányi – akit a Népszava címé­ben öles betűkkel „járványszakértőként” tüntet fel – pályáját belgyógyászként kezdte, de már húsz éve orvosi informatikával foglalkozik. Ilyen minőségben mint „tudásmérnök” 2006 és 2018 között az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnál (ECDC) dolgozott, szofverfejlesztést és a szervezet belső kommunikációját segítve, bármit jelentsen is ez. A Balkányi és kollégái által összegyűjtött rengeteg „tudás” ugyanakkor a jelek szerint épp akkor hagyta cserben az uniót, amikor a fennállása óta az eddigi legnagyobb járványt kellett volna előre jeleznie az általa finanszírozott szervezetnek.

Tavaly ugyanis másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az ECDC. A jáványvédelmi központ 2020. január 9-i jelentésé­ben a Kínába történő utazásokkal kapcsolatban azt írta: „nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjed, így az utazókkal kapcsolatos kockázatok alacsonyak”, „a vírus európai megjelenésének valószínűsége alacsony”.

Január 17-én az utazók megfertőződésének valószínűségét még a Vuhanba történő látogatás esetén is alacsonynak értékelte az ECDC, „mivel eddig nincs jele a vírus terjedésének az európai közösségben”. Miután az európai államokban megjelentek az első regisztrált koronavírusos esetek, a január 26-án, majd 31-én kiadott, újabb koronavírus-jelentésben a szervezet úgy fogalmazott: „a Hupejen kívüli kínai tartományban az EU állampolgárai számára a fertőzés valószínűsége mérsékelt”, az unió területén „az emberről emberre történő további átvitel valószínűsége nagyon alacsony vagy alacsony”.

Sőt, még február 14-én is alacsonynak értékelte a fertőzés kockázatát az ECDC. Összehasolításképpen: a magyar kormány 2020. január 31-i határozatával hozta létre a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzset…

Később a Politico interjút készített az ECDC igazgatójával, Andrea Ammonnal, aki elismerte, lassan jöttek rá, mennyire gyorsan terjed a vírus, bár februárban még azt állította, hogy a laboratóriumi kapacitásuk megfelelő. Az igazgató arra is talált magyarázatot, hogy az év elején tapasztalt gyakori szereplés után miért épp a vírus európai megjelenésével tűnt el szinte teljesen: szerintük az ECDC pánikkeltés helyett inkább azzal foglalkozott, hogy az eddig meglévő információk alapján milyen következtetéseket lehet levonni.

Kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinát kapnak a tanárok

A pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka regisztrált hétfő éjfélig a koronavírus elleni oltásra, közülük korábban mintegy harminckétezren már legalább az első oltást megkapták – tudatta az emberi erőforrások minisztere tegnap közösségi oldalán. Kásler Miklós azt írta: a napokban több mint négyszáz oltóponton kezdik el oltani a regisztrált pedagógusokat, köznevelésben dolgozókat.

A jelentkezők két ütemben kórházi oltópontokon kapják majd meg a Pfizer-vakcinát: csütörtökön, pénteken és szombaton az a mintegy nyolcvanezer pedagógus kapja meg az oltást, aki március 24-ig regisztrált, a második körben pedig – egy héttel később – a március 29-én éjfélig regisztrálókat oltják be. A miniszter arra biztatta az érintetteket, hogy aki még nem tette, regisztráljon, éljen az oltás lehetőségével az iskolák biztonságos újranyitásáért.

Kapcsolódó írásaink