Belföld

Aggályos Czeglédy ügyvédi ténykedése

Fogalmilag is kizárt, hogy egyszerre két főállása volt a Gyurcsány család táskás emberének

Czeglédy Csaba, a Gyurcsány család házi ügyvédje az ügyvédi kamara megtévesztésével szerezte meg a jogi szakvizsgát, nem is praktizálhatna – ez a következtetés adódik a kamara Budai Gyulának megküldött válaszából.

Aggályos Czeglédy ügyvédi ténykedése
Újabb gyanús részletek derültek ki a baloldal ünnepelt ügyvédjének múltjából
Fotó: MH

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn kijelentette az Országgyűlésben: súlyos aggályok merültek fel a baloldali pártok és a Gyurcsány család házi ügyvédjének jogi szakvizsgája kapcsán. Jelezte, a korábban adócsalás miatt elítélt, jelenleg pedig hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló Czeglédy Csaba jogi szakvizsgája ügyében a Czeglédy ügyvédi kamarai tagságát felfüggesztő Vas Megyei Ügyvédi Kamarához fordult közérdekű adatigénylési kérelemmel.

A kormánypárti képviselő közösségi oldalán tette közzé tegnap a választ, amelyben a kamara elnöke azt írta, nem a Vas Megyei Ügyvédi Kamara igazolta Czeglédy Csabának a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot. Hozzátették, emiatt nincs a birtokukban a kért irat. A válaszlevelében a kamara elnöke rögzíti, Czeglédy 2010. december 31-e óta szerepel nyilvántartásukban.

A jogi szakvizsgára bocsátás előfeltétele az igazolhatóan jogi munkakörben végzett jog­gyakorlat, amelynek időtartama – napi nyolcórás munkaidővel számolva – legalább három év. Czeglédy a jogi szakvizsgára bocsátása előtti években Szombathelyen alpolgármester volt.

Az önkormányzati törvény főállású alpolgármesteri tisztség esetén kizárja egyéb főállású munkaviszony lehetőségét, fogalmilag is kizárt tehát, hogy Czeglédy Csaba egyidejűleg tett eleget a jogi szakvizsga jogszabályi előfeltételének, illetve az alpolgármesteri tisztség betöltésének.

Czeglédy a szakvizsgája kapcsán felmerült ellentmondásokra reagálva azt állította, a budapesti Monopoly Kft.-nél főállású jogi előadóként, ügyvédi felügyelet mellett végezte el joggyakorlatát. A Monopoly International Kft. a budapesti Moszkva téren, a Human Operator Zrt. budapesti irodája címén működött, többségi tulajdonosa maga az anyavállalat, kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője pedig Varga Gábor ügyvéd, a Human Operator Zrt. egyik részvényese.

Ebből következik, hogy a jogszabály szerint a jogi előadói munkakörben foglalkoztatott jogász esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója igazolja a jogi szakvizsga előfeltételének teljesülését, a három évig tartó, legalább napi nyolcórás főállású munkaviszonyt.

A kialakult helyzetben Czeglédynek azt kell eldöntenie, hogy vagy nem volt alpolgármester Szombathelyen, vagy nem volt főállású jogi előadó ügyvédi felügyelet mellett Budapesten. Ha az utóbbi nem volt, akkor a jogi szakvizsga letételére nem volt jogosult, és azt az ügyvédi kamara megtévesztésével szerezte meg.

Ebből következik, hogy ügyvédként nem is praktizálhatott volna, ügyvédi irodát nem alapíthatott volna, ügyvédi megbízást el nem fogadhatott volna, és valamennyi ügyvédi megbízási szerződés, amelyet megkötött, vélhetően semmis, érvénytelen. Ebből adódóan az ügyvédi megbízásokért kapott ügyvédi díjat is aggályosan vette át.

A gyanút igazolja az is, hogy Szombathelyen ténylegesen alpolgármesterként tevékenykedett, alpolgármesteri munkakörének teljesítését a polgármester igazolta, a törvényességért felelő jegyző ellenjegyezte, munkabérét megkapta. Ami a jelent illeti, a VII. kerületi önkormányzattal kötött szerződés érvénytelennek minősülhet, és az eddig az ügyvédi irodájának kifizetett majdnem 150 millió forint közpénz kifizetése is aggályossá vált.

Kapcsolódó írásaink