Belföld

Nem érdekli a Momentumot a népességfogyás

Kevesebb támogatást adna a nagycsaládosoknak Fekete-Győr András, noha pont rajtuk múlik a demográfiai fordulat

Cáfolni próbálta Fekete-Győr András, hogy a Momentum csökkentené a családi adókedvezményeket, de csupán igazolta azt matematikailag. Kiderült az is, pártjának nincsenek demográfiai céljai.

Nem érdekli a Momentumot a népességfogyás
Fekete-Győr (lila maszkban) tavaly a véleményszabadságért tüntetett, ma listázna
Fotó: Facebook

Tovább részletezte a Momentum terveit Facebook-oldalán a pártelnök, szerinte a „kormánypropagandisták” hazudnak a programjukról. Leszögezte, hazugság, hogy csökkentenék a családi adókedvezményt. „Ezzel szemben az igazság, hogy a családi adókedvezmény rendszerét nem szüntetnénk meg, csupán igazságosabbá tennénk: az aránytalan különbségtétel csökkenne csupán. A nagycsaládosok is ugyanannyi adókedvezményt kapnának gyermekenként, mint az egy vagy két gyermeket nevelő családok” – írta Fekete-Győr.

Jelenleg az adóalapot csökkentő kedvezmény egy eltartott esetében 66 670, két eltartott után 266 660, három eltartottnál 660 ezer, négynél 880 ezer forint, tehát két és három gyermek között ugrik meg jelentősen. Ennek – a nagycsaládos lét nehézségei mellett – az az oka, hogy a népességfogyás megállításához minél több három- és többgyermekes családra lenne szükség.

Nemrég a KSH népesedési adataiból kiderült, az elmúlt tíz évben hazánkban 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, ez Európában a legjobb mutató. Lehetséges tehát, hogy bekövetkezett a várva várt demográfiai fordulat, köszönhetően a dolgozó családokat segítő intézkedéseknek – részben az adókedvezményeknek.

A Momentum számára azonban jól láthatóan ez nem szempont, a kedvezmények mértékét „igazságosan”, vagyis a kommunista ideo­lógia alapján, egyenlően osztanák el. (Kivéve persze, ha megszorításokra „kényszerülnek”, akkor az eddigi tapasztalatok szerint azonnal megszüntetik mindet.)

Nem mellesleg természetesen csökkenne a támogatás, ha a nagycsaládosok alacsonyabb összeget kapnának gyermekenként Fekete-Győrék terveinek megfelelően, ez pusztán matematika. A pártelnök ugyanebben a posztjában hangsúlyozta, a Momentum engedélyezné a melegházasságot és abban az örökbefogadást, mivel az az álláspontjuk, hogy család két anya vagy két apa is.

Fekete-Győr egy videóban arról is beszélt, hogy eltiltaná foglalkozásuktól az általa propagandistának tartott jobboldali újságírókat. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: „A kortárs Lenin-fiúk tovább tudják fokozni, amit nem kéne. (…) Ehhez a tanácsköztársasági legénykedéshez felesleges volt neves külföldi egyetemeket és intézményeket látogatni, a mesterfogásokat itthoni főnökeik­től is elleshették volna.

Mert amit képviselnek, az nem a jövő, hanem a poros szocializmus. És ez akkor is így van, ha az egészet leborítják egy semmitmondóan lazáskodó hipszter mázzal.” Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: ez bizony a baloldal valódi arca. Schiffer András ex-LMP-s politikus kijelentette: aki hatalmi szóval akarja eldönteni, ki a propagandista és ki nem az, s akit annak talál, azt – persze csak egy kis időre – el akarja tiltani a foglalkozásától, na az nem a jogállamot fogja helyreállítani, maximum a „népi demokráciát”

. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség rendkívül aggasztónak ítélte Fekete-Győr fenyegetését, és felszólította a pártelnököt, hozza nyilvánosságra, folyik-e az újságírók listázása a pártjában és a baloldali programalkotásában.

Kapcsolódó írásaink

Hiteltelen halálkampány

ĀHétértékelő. Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc egymásra licitálva fenyegeti a másként gondolkodókat – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom