Belföld

Korlátokat szab a járvány március 15-e megünneplésének

A koronavírus-járvány miatt idén is a Parlament előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen, helyszíni központi rendezvény a nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédét a közmédia közvetítette. Az állami kitüntetéseket nem adják át, a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozták.

Korlátokat szab a járvány március 15-e megünneplésének
Zászlófelvonás a Kossuth téren
Fotó: MH/Katona László

A zászlófelvonás reggel 8 órakor volt a Kossuth Lajos téren. Magyarország lobogóját Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével vonták fel katonai tiszteletadással.

Ezt követően Áder János mondott beszédet, amelyet az M1 aktuális csatorna, a Duna Televízió és a Kossuth rádió közvetített.

Korlátokat szab a járvány március 15-e megünneplésének
Korlátokat szab a járvány március 15-e megünneplésének
Fotó: MH/Katona László

Kövér László házelnök a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány délutáni, online megemlékezésén mond köszöntőt.

A Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit. A 60 perces, internetkapcsolatot igénylő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a honlapon, az egyes időpontokra kattintva lehetséges.

A nemzeti ünnepek Youtube-csatornáján pedig ingyenesen elérhetővé tesznek három filmet, Sára Sándor 80 huszárját, Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotását és Jankovics Marcell János vitézét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a március 15-ei helyszíni ünnepségek, csak a zászlófelvonást tartják meg. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra fogják hozni - tette hozzá.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, és 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Kapcsolódó írásaink