Belföld

Botka három puszija

Az elvtársait maszk nélkül végiglátogató Gyurcsányné a múlt pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a covidtesztje, tegnap arról számolt be, már jobban érzi magát

Helyreigazítás
2021. március 12. napján a www.magyarhirlap.hu online felületünkön közzétett „Botka három puszija” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Czeglédy Csaba azért nem jelent meg Kecskeméten pere tárgyalásán, mert betegsége miatt kimentette magát. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Czeglédy Csabát nem idézte tárgyalásra a bíróság, így azon megjelenni sem kellett. Továbbá valótlanul állítottuk, hogy dr. Czeglédy Csaba maszk nélkül folytatott eszmecserét Szombathelyen Dobrev Klárával. Ezzel szemben a valóság az, hogy mindkettőjükön maszk volt. Továbbá mivel dr. Czeglédy Csaba nem mentette ki magát betegségre hivatkozva, ezért megalapozatlanul céloztunk arra, hogy nem zárható ki az sem, hogy dr. Czeglédy Csaba lehetett a Dobrev Klárát ért fertőzés gócpontja.

Botka három puszija
Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsányné Dobrev Klára országjárása során a járványügyi szabályokat figyelmen kívül hagyva nem viselt maszkot, maga is elkapta a koronavírust, s másokat is megfertőzhetett. Férje tegnapi posztjában a brüsszeliek fegyelmezett maszkviselését méltatta.

Lapzártánkkor még nem tudtuk, hogy Gyurcsányné Dobrev Klára – aki a múlt pénteken jelentette be, hogy megfertőzte a koronavírus – hol szedte össze a fertőzést, továbbá az is nyitott kérdés, ő maga hány embert fertőzhetett meg a világjárvány legveszélyesebb időszakában, a harmadik hullám magyarországi tombolása idején.

A baloldal legesélyesebb miniszterelnök-jelöltje a múlt hétfőn kezdett országjárásba, Szeged után Tatabányára, majd Szombathelyre, Dunaújvárosba, Salgótarjánba és két fővárosi kerületbe látogatott, ahol polgármesterekkel és helyi DK-s vezetőkkel találkozott. A közösségi oldalára feltöltött fotók alapján nem viselt védőmaszkot, a roadshow egyik állomása után azonban az ATV stúdiójában azt állította: betartják a maszkviselés szabályait.

Szegeden nemcsak Botka László polgármesterrel találkozott – aki a mozgalomban megszokott három puszival köszöntötte –, hanem Botka kabinetfőnökével, Kalmár Gáborral és Binszki Józseffel, a DK szegedi frakcióvezetőjével is. (Utóbbival szemben egyébként a Szegedi Ügyvédi Kamara fegyelmi vizsgálatot folytat a Czeglédy-ügyben való összeférhetetlen ügyvédi szerepvállalása miatt.) A Szegedma portál városházán meg nem erősített forrásai szerint Botka kabinetfőnöke is elkapta a fertőzést.

Nem zárható ki az sem, hogy a Gyurcsány család házi ügyvédje lehetett a fertőzés gócpontja, vele Gyurcsányné Szombathelyen futott össze, ott is maszk nélkül folytattak eszmecserét, holott Czeglédy Csaba azért nem jelent meg Kecskeméten büntetőperének tárgyalásán, mert betegsége miatt kimentette magát. A propagandafotók alapján Gyurcsányné szintén maszk nélkül találkozott Tatabánya polgármesterével, a DK ifjúsági tagozatának vezetőjével Hegyfalun, egy budapesti étterem-tulajdonossal és két fővárosi polgármesterrel. Ennek kapcsán a Magyar Nemzet írt arról, hogy Dobrev Klára végigfertőzhette az országot.

Szerdán Dobrev azt írta, „sokat segít a gyógyulásban”, hogy a baloldali előválasztást az IDEA Intézet felmérésének eredményei szerint ő nyerné, tegnap pedig már arról számolt be, hogy jobban érzi magát, elmúlt a fejfájása és a láza.
Mindeközben férje, Gyurcsány Ferenc Brüsszelben maradt gyermekével, Marcival, így az Apró-villa szobafogságába kényszerülő EP-alelnökkel napjában hétszer csak telefonon tudta megosztani a gyermeknevelés és a nagypolitika feladataiból adódó gondokat.

A bukott miniszterelnöknek tegnap egy helyszíni beszámolóra is futotta. Facebook-oldalán beszámolt arról: „Nagyon fegyelmezetten működik Brüsszel a covidjárványban. Mindenkin maszk van. (…) Dolgozni kell. Meg vigyázni is egymásra.” Előbb is szólhatott volna a feleségének.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányné a 22-es csapdájában

ĀA leányvállalat, a büntetőeljárásban strómancégként emlegetett jogi személy, amelynek Czeglédy kérésére Dobrev átutalta a pénzt, lehetett a kölcsön tényleges jogosultja