Belföld

Koronavírusos kampánykörút

A Demokratikus Koalíció várható miniszterelnök-jelöltje nem minden esetben tartotta be az alapvető járványügyi óvintézkedéseket, hiába állította ennek az ellenkezőjét

Igencsak felelőtlen döntést hozott a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, várható kormányfőjelöltje akkor, amikor a koronavírus-járvány harmadik hullámának felfutó ágában – Szeged, Szombathely, Salgótarján, Tatabánya és Dunaújváros érintésével – országos kampánykörútba kezdett.

Koronavírusos kampánykörút
Elvtársak mosolya. Dobrev Klára és Botka László Szegeden
Fotó: Botka László Facebook-oldala

Bár Gyurcsányné az ATV-ben úgy fogalmazott, „folyamatosan maszk van rajtunk, folyamatosan kezet fertőtlenítünk, igyekszünk távolságot tartani”, a közösségi oldalán megosztott képek tanúsága szerint ezeket az alapvető járványügyi óvintézkedéseket nem minden esetben sikerült betartania. Múlt hét péntekre pedig kiderült, a politikus is elkapta a fertőzést.

Hétfőn azt írta: „Nem tagadom, én is megszenvedem ezt a betegséget, de a lázon, fejfájáson, levertségen túl nincs baj”. A Blikknek pedig azt állította: a napi többezres új megbetegedés mellett szinte lehetetlen kideríteni, kitől kapta el a fertőzést. A következő egy-két hetet biztosan otthon tölti, egészen addig, ameddig fertőzőképes – fogalmazott az EP-képviselő.

Érdeklődtünk a DK sajtóosztályánál, végeztek-e Dobrev Klára pozitív teszteredménye után kontaktkutatást, választ lapzártánkig nem kaptunk. Elnézve ugyanakkor azon politikusok közösségi oldalait (Konczer Erik, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés DK-s frakcióvezetője, Hoffer Dávid DK-s tatabányai önkormányzati képviselő, Déri Tibor momentumos újpesti polgármester, Varju László DK-s országgyűlési képviselő), akikkel Gyurcsányné találkozott, többen tesztelték magukat, ezek eredménye negatív lett, ugyanakkor a többségről, így például Botka László szegedi, illetve Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterről nem érkezett hír.

Gyurcsányné egyébként Szombathelyen találkozott az adócsalásért elítélt Czeglédy Csabával is. Az egyeztetés épp akkor történt, amikor a bukott kormányfő ügyvéd-barátjának megkezdődött Kecskeméten a bírósági pere, amelyben az ügyészség vádirata szerint több mint hatmilliárd forinttal károsította meg az államot az általa mozgatott Human Operator Zrt. körül csoportosuló céges polippal.


Három puszi Szegeden

Miután kiderült, hogy Gyurcsányné koronavírusos, Botka László egyszerűen eltűnt. A szegedi polgármester egyáltalán nem számol be az állapotáról, arról, hogy őt is megfertőzte-e a DK uniós képviselője, vagy hogy karanténban van-e - ha pedig nincs, azért nincs, mert már (titokban) megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

A Szeged Ma cikkében arra utal, hogy Botka és Gyurcsányné, a „mozgalomban” megszokott módon, három puszival köszöntötte egymást. Mint ismert, az operatív törzs sajtótájékoztatóin rendszeresen elhangzik, hogy most kerülni kell a hagyományos köszönési formákat, így a puszikat, az ölelést és a kézfogást, hiszen ezek elősegítik a vírus terjedését.

A szegedi portál írásában arra utalt, hogy a baloldali politikusok ezt a járványügyi ajánlást sem vehették figyelembe, amikor három puszival köszönthették egymást. 

„A DK-ban különösen, de más baloldali pártokban is szokás, hogy a felek (különösen, ha az egyikük nő) három puszival köszöntik egymást” - írták, hozzátéve, hogy a jelenlegi vírushelyzetben ez több, mint veszélyes.

A városháza az Origo kérdésére sem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni, hogy Gyurcsányné vagy Botka valóban puszizkodva köszöntötték-e egymást. Ugyanakkor forrásuk szintén azt állítja, hogy a baloldali mozgalmi köszöntésre került sor az egyeztetés előtt. 

A találkozón a Gyurcsányné-Botka pároson kívül Fodor Antal és Binszki József DK-s szegedi képviselők is részt vettek, azaz a volt szocialista, jelenleg párton kívüli polgármester három DK-s politikussal egyeztetett. Ahogy a Binszki oldalán közzétett képen látható, a négy baloldali politikus közül egyik sem viselt maszkot a beszélgetés során. 

A négy baloldali politikus közül egyik sem érezte szükségét a maszk viselésének...
A négy baloldali politikus közül egyik sem érezte szükségét a maszk viselésének...
Fotó: Facebook/Binszki József

Gyurcsány Ferenc feleségének megbetegedése után Binszki és Fodor is azt írta, hogy negatív tesztet produkált. Egyvalaki a résztvevők közül azonban adós maradt ezzel: Botka László.


Botka hallgat

Pedig a baloldali polgármester esetében ez különösen indokolt lenne, hiszen a Szeged Ma információi szerint kabinetfőnöke, Kalmár Gábor elkapta a vírust. A városháza hivatalosan nem erősítette meg a portál értesüléseit.

Magyarán az egyeztetés résztvevői közül egyedül Botka László állapotáról nem lehet semmit tudni.

Ahogy a Szeged Ma, az Origo is megpróbálta elérni a baloldali polgármestert: azzal keresték meg, hogy karanténba vonult-e, miután kiderült Gyurcsányné megbetegedése, illetve tett-e bármilyen járványügyi lépést a történtek után. A volt MSZP-s városvezető azonban nem reagált a levélre, ami további kérdéseket vetett fel.

Főleg, hogy a találkozó óta sehol sem kommentálta a történteket, így sem közösségi oldalán, sem a szegedi önkormányzat Facebook-oldalán és honlapján, sem a sajtóban. Ezzel szemben kedden és szerdán is megjelent egy-egy Botka-interjú az önkormányzat hivatalos honlapján, a Szeged.hu-n.

A baloldali politikus ezekben elsősorban az általa vezetett dél-alföldi város költségvetési problémáiról beszélt, és egy szóval sem tért ki a Gyurcsánynéval való találkozójára, és annak utóéletére. Így azt sem tudni, mikor készült az interjú.

A BALOLDAL VEZÉRE GÁTLÁSTALANUL TÁMADJA A KORMÁNYT

„Ennyire vastag bőr nem lehet valakinek a képén! Egészen elképesztő! Igen, megint Gyurcsány Ferencről van szó, aki messze túlment a jó ízlés határain, amikor Facebook-posztjában azzal támadta a kormányt, hogy az emberek »oltást akarnak, bármi áron«” – írta  Kocsis Máté közösségi oldalán arra reagálva, hogy a DK elnöke vakcinát követel, nem számít annak eredete.

A Fidesz frakcióvezetője előbb felidézte a bukott miniszterelnök korábbi oltásellenes, kínai vakcinát elutasító kijelentéseit, majd úgy fogalmazott: már megvan az egymillió beoltott, meglesz a kettő is, aztán tovább, „de hogy pont Gyurcsány kevesellje mindezt, az a gátlástalanság tetőfoka”. Kocsis szerint a DK-vezér eddig lázított, oltásellenes halálkampányával elbizonytalanította az embereket, most meg álságos bejegyzésében vakcinát követel.

„Amikor meg azt mondjuk, hogy a vakcinának nincs nemzetisége, sem politikai nézetei, és minden jó, ami a hatóságok szerint biztonságos és hatékony, akkor meg cinikusan vigyorog. Ördögfajzat. Tűnjön el végre a magyar közéletből!” – hangsúlyozta Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében.
(NG)

Kapcsolódó írásaink