Belföld

Baloldali radikalizmus és felelőtlenség

Hétértékelő. Fekete-Győr nagyokat mond, ez az ellenzéki belső harcok eredménye, mindenki erősíteni akarja a pozícióját

A Momentumtól nem idegen a felsőbbrendűségi tudat, így jutottak el arra a bolsevik következtetésre, hogy a hatalom megszerzése érdekében jogon kívüli eszközöket vegyenek igénybe – mondta lapunknak Boros-Bánk Levente politológus.

Baloldali radikalizmus és felelőtlenség
Fekete-Győr András
Fotó: MH/Purger Tamás

Egyre radikálisabb kijelentéseket tesz Fekete-Győr András, a Momentum elnöke – Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ ügyvezetője szerint ezekre a hangzatos gondolatokra Gyurcsány Ferenc miatt kényszerül. Gyurcsány a fundamentalista szocialistákat és liberálisokat maga mellé állította, van egy elkötelezett tábora, míg a Jobbik már, a Momentum még nem rendelkezik ilyen követőkkel – értékelte Fekete-Győr kommunista időket idéző szavait az elemző.

Hozzátette, Jakab Péter, a Jobbik elnöke a nép egyszerű gyermekének a pózában tetszeleg, míg Fekete-Győr András igyekszik sokat szerepelni, és olyankor nagyokat mond, hogy rá irányuljon a figyelem. Ez a baloldalon zajló belső harcok eredménye, mindenki szeretné megerősíteni a pozícióját – állapította meg az elemző.

Boros Bánk közölte: a Momentumtól nem idegen a felsőbbrendűségi tudat, korábban már kifejezték, hogy ők mindenkinél jobban értenének az ország irányításához, az idősebbek pedig hagyják el a színpadot. Annak ellenére, hogy nincs marxista előképzettségük, maguktól jutottak el arra a bolsevik következtetésre, hogy a hatalom megszerzése érdekében jogon kívüli eszközöket vegyenek igénybe. Mindezt azért gondolják, mert a bolsevikokhoz hasonlóan magukat tévedhetetlennek tartják.

A baloldali felelőtlenség a járvány kapcsán is tetten érthető, hiszen míg néhány hete még azért támadták a kormányt, hogy miért nem nyit, most a zárás elrendelését tartják későinek. Az világos, hogy a kormánynak van oltási terve és stratégiája a járvány visszaszorítása érdekében, az ellenzék a célt is támadta – mondta a politológus, rámutatva, hogy a baloldal filozófiája „a minél rosszabb, annál jobb”.

A kormány eredményességét mutatja, hogy az Európai Unión belül a legtöbb vakcinát kötötte le, ebben a körben nálunk az egyik legmagasabb az átoltottság. Ugyanakkor egy ekkora feladat néha logisztikai nehézségel, zavarokkal jár – jegyezte meg az elemző. Dobrev Klára országjárása és megfertőződése kapcsán elmondta, „számos felvételt közöltek magukról, amelyen látszott, hogy a járványügyi előírásokat nem tartották be, ám a balliberális média erről mélyen hallgatott”. A járványügyi szabályok figyelmen kívül hagyása komoly hitelességi kérdéseket vet fel Gyurcsánynéval és a DK-val kapcsolatban.

Arról, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából, Boros Bánk kijelentette, „minden ilyen változás lehetőséget kínál”, a Fidesz számára azt, hogy működőképes alternatívát alakítson ki Európa hasonlóan gondolkodó pártjaival. A néppárt viszont elindult a lejtőn, és egyre gyorsul az arculatvesztése, amelyet az okoz, hogy mindenáron meg akar felelni a pártcsaládon és az Európán belüli balliberális erőknek. A néppárt cselekvőképességét kérdőjelezi meg, ha egy járvány idején nem a védekezés, vagy a későbbi újraindítás a legfőbb cél, hanem egy erős tagszervezet kiszorítása.

Kapcsolódó írásaink