Belföld

A könyvelőre kente Gyurcsányné a gyanús utalást

Az Altus utolsó kölcsöne éppen csak átcsúszott, mivel a végrehajtó a leányvállalatnál is foglalni készült

Ma kezdődik Gyurcsány ügyvédjének büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, ami arról szól, hogy a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba cége, a Human Operator Zrt. miként rövidítette meg több mint hatmilliárd forinttal a magyar költségvetést.

A könyvelőre kente Gyurcsányné a gyanús utalást
A bukott miniszterelnök felesége elmondása szerint nem is volt tisztában azzal, melyik cég nevére folyósították a kölcsönt
Fotó: MH/Purger Tamás

Az eltűnt több mint hatmilliárd forint töredékét találta csak meg a felszámoló Czeglédy Csaba vállalkozásában, a felszámolási vagyon ugyanis alig haladja meg az egymilliárd forintot. Ez joggal vetheti fel, hogy akár pártfinanszírozásra is használhatták az elcsalt adómilliárdokat. Más értelmes magyarázat nem is adható arra, miért védi oly hevesen a bukott miniszterelnök és neje, Gyurcsányné Dobrev Klára az adócsalásért már elítélt Czeglédyt, és arra sem, miért segítették hatalmas kölcsönökkel, amikor már szorult a hurok a Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke körül.

A Gyurcsány házaspár vagyonkezelő cége, az Altus Portfólió Kft. 2016 februárja és 2019 márciusa között négy alkalommal összesen 281 millió forint kölcsönt nyújtott – az MNB engedélye nélkül, törvényt sértve – a Human Operator Zrt.-nek, valójában Czeglédy Csabának. A negyedik kölcsön a kakukktojás az ügyben, ugyanis Czeglédy kérésére az Altus vezérigazgatója, Gyurcsányné nem a szerződésben szereplő Human Operator Zrt.-nek, hanem a leányvállalatának utalta át a 35 millió forintot.

Amikor az MNB feljelentése alapján a NAV Bűnügyi Igazgatóságán a nyomozó szembesítette ezzel a ténnyel a tanúként meghallgatott Dobrev Klárát, a vezérigazgató asszony ezt felelte: „Az utalásokat arra a számlaszámra teljesítettük, amit kértek tőlünk. Hogy őszinte legyek, az utalást a könyvelő intézi. Nem tudom, hogy miért oda került utalásra, ha nem szól nekem, észre sem veszem. Nem is tudtam róla. Miután ugyanannak a cégnek a számlaszámáról volt szó, a könyvelő sem tartotta fontosnak.”

Ez a válasz arra utal, hogy az Európai Unió támogatási pénzeinek felhasználását másfél milliárd forintért felügyelő, elemző konzorcium vezető cégének vezérigazgatója és annak könyvelője a számvitel, a könyvvezetés és az ide vágó társasági jog legelemibb szabályai­val sincs tisztában. A valóság az, hogy a Fővárosi Törvényszék a márciusi kölcsön folyósítása előtt másfél hónappal bejegyezte a közhiteles cégnyilvántartásba, hogy a Human Operator Zrt.-vel szemben két ügyszámon is bírósági végrehajtást rendeltek el.

Ezért kérte Czeglédy Csaba a pénzt a 2017. március 17-i szerződés alapján a leányvállalat, a Human Operator Services Kft. számlájára utalni, aminek a vezérigazgató készségesen eleget tett. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő viszont éppen emiatt, vagyis gazdasági csalás gyanúja miatt tett feljelentést. Gyurcsányné válasza azonban ezen kívül akár a számviteli csalás lehetőségét is felvetheti.

Gyurcsányné és könyvelője a nyilvános közhiteles cégnyilvántartásból meggyőződhetett volna arról is, hogy 2017. március 13-án a leányvállalatnál is elrendelte a végrehajtó a Human Operator Zrt. üzleti részesedésének lefoglalását. Ám mire ezt be is jegyezték (március 22-én), addigra a 35 millió forint „átszaladt” az Altustól a leányvállalathoz, sőt a végrehajtó már csak hűlt helyét találta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom