Belföld

Czeglédy kölcsönkért, Gyurcsányné adott

Budai Gyula: Ez jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek minősül, amit a pénzügyi felügyelet meg is állapított. Ebben az esetben a naivát játszani, amit Dobrev Klára tesz, nem lehet

Megkerülhetetlen Gyurcsányné Dobrev Klára felelőssége a Czeglédy Csaba cégének nyújtott kölcsönök ügyében – jelentette ki lapunknak Budai Gyula, aki fedezetelvonás és gazdasági csalás gyanúja miatt fordult az ügyészséghez, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz pedig költségvetési csalás gyanúja okán.

Czeglédy kölcsönkért, Gyurcsányné adott
„Most, hogy része lettél a baloldali összefogásnak, eljött az idő, hogy átadjam a fiktív kölcsönszerződéssel kapcsolatos dokumentumokat” – írta Budai Hadházynak
Fotó: MH/Papajcsik Péter és Katona László

„Ha én vagyok egy cég képviselője, és annak nevében szerződést kötök, amellyel egyébként bűncselekmény megvalósításában működök közre, nem védekezhetek azzal, hogy erről nem tudtam semmit. Ráadásul úgy, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány házaspár bizalmasaként évek óta ellátta az Altus cégcsoport és a család jogi képviseletét. Az csak tetézi a bajt, hogy a kölcsönnyújtás mint tevékenység az Altus esetében nem szerepelt a közhiteles cégnyilvántartásban, vagyis jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek minősül, amit a pénzügyi felügyelet meg is állapított.

Ez esetben a naivát játszani, amit Dobrev Klára tesz, nem lehet” – jelentette ki lapunknak Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette: Dobrev tanúkénti kihallgatásán Czeglédy büntetőügyében a kölcsönnyújtást azzal indokolta, hogy Csaba kérte, ő pedig adott neki.

Gyurcsányné felelőssége megkerülhetetlen, az Altus Portfólió Kft., Gyurcsányék családi cége négy alkalommal nyújtott üzletszerűen, kamatra kölcsönt a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba vállalkozásának, a Human Operator Zrt.-nek. „Amikor ez kitudódott, 2017-ben a pénzügyi felügyelethez fordultam, és kiderült, az Altusnak nem volt erre engedélye, a jegybank feljelentést is tett.

Dobrev az idő tájt az Altus Portfólió Kft. vezérigazgatója volt, 2019-ben azonban európai parlamenti képviselő lett. Ennek azért van jelentősége, mert eddig senki nem foglalkozott az Altus negyedik kölcsönével. Ezt szintén a Human Operator Zrt.-vel kötötték meg, ám a szerződésben szereplő 35 millió forintot nem a kölcsönvevőnek, hanem a leányvállalatnak, az Altus Portfólió Service Kft.-nek utalták el” – részletezte Budai.

Ekkor, vagyis 2017. február 21-től a Human Operator Zrt. már végrehajtás alatt állt, emiatt kérte Czeglédy, hogy a leányvállalatnak utalják a pénzt – folytatta a képviselő. Felidézte, hogy tanúkénti kihallgatásán Dobrev azt mondta: „Csaba kérésének megfelelően oda utaltuk a pénzt, ahova kérte, s ezt a könyvelő intézte.” Czeglédyvel szemben egy másik ügyben azért emeltek vádat gazdasági csalás miatt, mert a bírósági végrehajtó elől vont el 155 millió forint fedezetet pontosan ugyanolyan módon, mint azt az Altus Portfólió Kft. tette – emlékeztetett Budai.

„Czeglédy a vádirat szerint ezzel elkövette a gazdasági csalás bűntettét, Dobrevnek pedig, aki ugyanezt cselekedte, egyelőre fel sem merült a felelőssége. Emiatt fordultam a Központi Nyomozó Főügyészséghez, ahol a feljelentésemet a BRFK-ra tették át, s a jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt három éve folyik a nyomozás” – közölte.

Beszélt arról is, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő mellett ő is megnyerte azt a személyiségi jogi pert, amelyet az Altus indított jó hírnevük megsértése miatt. A bíróság ítéletében kimondta: az Altus által 2014-ben az Európai Uniótól elnyert másfél milliárd forint európai uniós forrásból juthatott pénz a Human Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsönökre.

„Ezt állítottuk, s mivel a tény helytállóságát most már bírósági ítélet is rögzíti, felmerül a költségvetési csalás bűntettének gyanúja is, tekintettel arra, hogy az Altus Portfólió Kft.-től kapott kölcsönből uniós forrás került a Human Operator Zrt.-hez” – érvelt Budai, megjegyezve, emiatt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult.

Közösségi oldalán tegnap azt üzente Hadházy Ákosnak: „Most, hogy a Momentum képviselőjelöltje lettél Zuglóban és része lettél a baloldali ellenzéki összefogásnak, eljött az idő, hogy átadjam neked a Dobrev Klára és Czeglédy Csaba között létrejött fiktív kölcsönszerződéssel kapcsolatos dokumentumokat.

Előtte azért egyeztess Fekete-Győrrel, nehogy baj legyen belőle. (…) Postai úton megküldök minden iratot és dokumentumot, ami a Dobrev- és Czeglédy-ügyre vonatkozik, a töb­bi rajtad múlik, Ákos! Remélem, nem leszel olyan gyáva, mint a jobbikos Bíró ügyében” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink