Belföld

Átvernék az időseket

A Gyurcsány házaspár továbbra is a „svájci indexálást” favorizálja, noha az válságban éppen csökkenést eredményez, amit a bukott kormányfő tapasztalhatott is annak idején

A DK-s Varju László parlamenti képviselő a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első heti pillérét – amelynek utalását tegnap kezdte meg az államkincstár – „sebtapasznak” minősítette.

Átvernék az időseket
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője már a hét elején azt állította, ha maradt volna az ellenzék által szorgalmazott svájci indexálás, akkor tíz év alatt 1 millió 200 ezer forinttal többet kaptak volna az idősek.

Gyurcsányné pedig e héten az ATV-ben sütötte el az európai minimálbér bevezetésének üres lózungját. Dobrev Klára a svájci indexálás kapcsán arról értekezett, hogy már most is harmincezer forinttal magasabb lehetne a magyar átlagnyugdíj, ha a kormány nem szünteti meg a kormányzásuk idején alkalmazott módszert, amely az infláció mellett a mindenkori béremelkedést is figyelembe vette a nyugdíjak megállapításánál.

A svájci indexálás módszerét a Horn-kormány idején vezették be, az ötlet a Bokros-csomagból ugrott elő. Az 1997-es MSZP-SZDSZ-kormány időszakában úgy módosították a nyugdíjtörvényt, hogy a nyugdíjaknál harmincszázalékos súllyal szerepeltették a tervezett éves átlagos fogyasztói árindexet, hetven százalékkal pedig a bérkiáramlás növekedésének várható ütemét.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság számításai szerint a svájci indexálásra történő áttéréssel évente negyvenmilliárd forintot takarított meg a költségvetés a korábban alkalmazott módszerhez képest, vagyis pénzt vettek el a nyugdíjasoktól. A nyugdíjak reálértéke 2004-ben haladta meg először az 1989. évi szintet, ám a növekedés 2007-ben megtorpant, 2009-ben pedig csökkenés következett be az átlagnyugdíjnál.

A Gyurcsány-kormány 2008-ban ismét változtatott a nyugdíj számításának szabályain, ami az induló nyugdíjszínvonalat hét-nyolc százalékkal csökkentette. A 2007-ben megállapított öregségi nyugdíjak átlaga a 2010. évi nyugdíjemelés után 114 098 forint volt, a 2008-ban megállapítottaké viszont ennél 12,4 százalékkal kevesebb, 99 990 forint. A 2009-ben megállapított öregségi nyugdíjak átlaga pedig még ennél is alacsonyabb, a januári nyugdíjemelés után 96 554 forint lett, tehát 5,7 százalékos csökkenés történt.

A Gyurcsány-kormány figyelmen kívül hagyta, hogy válság idején a svájci indexálás nem alkalmas a nyugdíjak értékének megőrzésére. Az inflációkövető emelés ezzel szemben garantálja ezt. Az elmúlt tíz évben a nyugdíjak vásárlóértéke tíz százalékkal, az átlagnyugdíj 44 százalékkal emelkedett. 

A 13. havi nyugdíj elvételét megszavazó baloldaliak névsora

Gyurcsány Ferenc nemcsak a beterjesztő kormány miniszterelnökeként vett részt a 13. havi nyugdíj felszámolásában, természetesen meg is szavazta azt az MSZP-frakció tagjaival együtt 2009. máj 11-én. A jelenlegi parlamentben hét DK-s és nyolc szocialista képviselő ül, aki annak idején szavazott a 13. havi nyugdíj megvonására. A DK-sok közül Arató Gergely, Gy. Németh Erzsébet, Gyurcsány Ferenc, Hajdu László, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László, a ma már az Európai Parlamentben ülő Molnár Csaba.
 

Ugyancsak az „igen” gombot nyomta meg a szocialista Hiller István, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szakács László és Varga László, az akkortájt még parlamenti képviselő XIII. kerületi polgármester, Tóth József, valamint Botka László szegedi és Horváth Csaba zuglói polgármester, a Brüsszelbe távozott Ujhelyi István EP-képviselő, továbbá Burány Sándor is támogatta a megszorítást. Kivétel nélkül megszavazták a 13. havi nyugdíj elvételét az SZDSZ parlamenti képviselői is.
(BK)

Kapcsolódó írásaink