Belföld

„Gyurcsány nyugdíjügyben önmaga paródiájává válik”

A bukott kormányfő most úgy támadja a tizenharmadik havi nyugdíjat, hogy Bajnaiék éppen miatta vették el – mondta Deák Dániel

Gyurcsány Ferenc már a tizenharmadik havi nyugdíj folyósítása kapcsán is támadásba lendült. A Fidesz szerint álságos, hogy épp a bukott miniszterelnök beszél a nyugdíjak megvédéséről. Eközben Budai Gyula eljárást indít a DK-elnök ügyvédje miatt.

„Gyurcsány nyugdíjügyben önmaga paródiájává válik”
A baloldal korábbi kormányzásai idején több tíz milliárd forintot vett el a szépkorúaktól, ezzel szemben az Orbán-kormány 2010 után értékálló nyugdíjrendszert alakított ki, amelyben a juttatások minden évben legalább az infláció mértékével megegyező mértékben nőnek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyurcsány Ferenc egyre inkább önmaga paródiájává válik, a sokadik megbotránkoztató kijelentése után most úgy támadja a 13. havi nyugdíjat, hogy éppen az ő katasztrofális gazdaságpolitikájának következtében szüntette azt meg a Bajnai-kormány – mondta lapunknak Deák Dániel annak nyomán, hogy a baloldal vezére közösségi oldalán most a mai kormány nyugdíjpolitikáját támadta.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint különösen cinikus Gyurcsány azon megjegyzése, hogy a svájci indexálásra történő átállást követeli, hiszen éppen a Horn-kormány volt az, amely a költségvetési megszorítások miatt tért át a Gyurcsány által említett svájci indexálásra. Hozzátette: ezzel az akkori MSZP–SZDSZ-kormány évi több tíz milliárd forinttal többet vett el a nyugdíjasoktól.

Emiatt szakított 2010 után az Orbán-kormány ezzel, a nyugdíjasok számára előnytelen számítási módszerrel – folytatta a szakértő –, és tért át más számításra, aminek köszönhetően a nyugdíjak értékállók lettek, minden évben legalább az infláció mértékével megegyező mértékben nőnek.

Deák megemlítette: a koronavírus-járvány jelentette gazdasági krízishelyzetben is van arra lehetőség, hogy a kormány megkezdje a 13. havi nyugdíj visszaépítését, míg a korábbi balliberális kormányok éppen a 2008-as gazdasági válságra hivatkozva vették el a nyugdíjasoktól ezt a juttatást. A baloldali politikusok így meglehetősen hiteltelenek ebben a kérdésben, ráadásul támadásukkal tovább rontják a társadalmi megítélésüket ebben a korcsoportban.

Elképesztően álságosnak nevezte Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a bukott miniszterelnök bejegyzését. Mint mondta, ők voltak azok, akik cserben hagyták az időseket, és a nehéz időkben elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat. A politikus hozzátette: a parlamentben most is ott ül az a baloldal, amelynek képviselői – mások mellett Arató Gergely, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Vadai Ágnes és Varju László – szemrebbenés nélkül megszavazták a juttatás elvételét.

Budai Gyula fideszes honatya tegnap benyújtotta az OLAF-nak azt a kérelmet, amely alapján eljárást kezdeményeznek az Altus gyanús kölcsönei miatt, ezek alapján európai uniós forrás kerülhetett Czeglédy Csabához.

Kapcsolódó írásaink