Belföld

A Fidesz-frakció minden támogatást megad a gazdasági újraindítási akciótervhez

A kormány gazdasági újraindítási akcióterve volt a Fidesz-KDNP frakcióülésének fő témája - nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön, jelezve, a kormánypártok minden támogatást megadnak az intézkedésekhez.

A fideszes politikus kifejtette, egész Európában tombol a járvány harmadik hulláma, ami Magyarországot is fenyegeti. A koronavírus még itt marad, de az egészségügyi védekezés mellett a kormány legfontosabb feladata a gazdaság újraindítása lesz tavasszal - fogalmazta meg.

Kocsis Máté elmondta, a frakciószövetségi ülésen Orbán Viktor miniszterelnök átfogó képet adott a járványhelyzetről, benne a védőoltásokról és az újraindításról szóló online konzultációról, emellett részleteiben áttekintették a gazdasági újraindítási akciótervet, amelyet a kormánypártok támogatásukról biztosítottak.

A frakcióvezető felidézte, a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentésétől évi 40 ezer lakás megépítését várják, a lakásfelújításokhoz nyújtott 6 millió forintos kedvezményes hitellel és az abban foglalt 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással pedig a családtámogatási rendszer bővül.

A bértámogatási program több mint 100 ezer ember munkahelyét védi, a hitelmoratóriumot már 1,5 millió család vette igénybe és elindult az elmúlt fél évszázad legnagyobb orvos-béremelési programja - sorolta Kocsis Máté, aki kiemelte azt is: megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 éven aluli fiatalok pedig legkésőbb 2022-től szja-mentességet kapnak.

A frakcióvezető fontosnak nevezte a bajba jutott kisvállalkozások számára elérhető 10 millió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt.

Kocsis Máté egyúttal szembeállította a jelenlegi kormány és a Gyurcsány-kormány válságkezelését, kifejtve: a kormány válságban segít az embereknek, míg korábban a baloldalnak csak új adókra, megszorításokra, a vállalkozások kivéreztetésére futotta.

Kapcsolódó írásaink