Belföld

Gyurcsány-sztori: sejtelmesre sikerült az őszödi villa eladása

A mai napig átláthatatlan műveletet hajtott végre tizenegy évvel ezelőtt a bukott kormányfő

Amennyire trükkös módon vált meg Gyurcsány Ferenc az aranytojást tojó Motimtól, annyira sejtelmesen és átláthatatlanul vált meg az államtól majdnem ingyen szerzett balatonőszödi villától is.

A baloldal vezetőjének, Gyurcsány Ferencnek a magánvagyona annak ellenére csappant meg, hogy a milliárdos oligarcha üzleti érdekeltségein túladott, s az öt év alatt kivont több mint kétmilliárdos tőkéből csupán szűk kétszázmillió forintnak maradt nyoma.

Tegyük mindjárt hozzá, a bukott kormányfő üzleti karrierjében nem ez az egyetlen gazdaságilag megmagyarázhatatlan történet. A Gyurcsány-féle cégbirodalom zászlóshajója, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 2010-es mérlegében tételesen nem találtuk meg annak a balatonőszödi villának a vételárát, amelyet az Altus-vezér a választást követően rapid módon értékesített július 9-én, egy babaápolási termékeket forgalmazó kereskedelmi vállalkozásnak.

Ez a cég pedig a vásárlást követően azonnal elszaladt egy siófoki ingatlanirodába, ahol az alábbi hirdetést tette közzé: „Gyönyörű, rendezett, parkosított, közvetlen vízparti, egyedi adottságú ingatlan, kétszintes, bővíthető üdülő besorolású épülettel eladó. Az ár egymillió euró”. Amikor a hirdetés 2010-ben megjelent az ingatlanos honlapján, az euró árfolyama 265 forint volt.

A viszonteladótól az új vevő 2010. szeptember végén – a mérlegadatok szerint – 289 millió forintért vásárolta meg a villát. Ám azt, hogy a bukott miniszterelnök ténylegesen mennyiért adta el az ingatlant a babaápolási cikkekkel kereskedőnek, még egy – lapunk által felkért – igazságügyi könyvszakértő sem tudta kisilabizálni.

Ez volt az a kormányüdülőből kihasított villa, amit Szilvásy György, a KISZ egykori szóvivője, 1994 januárjában a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) helyettes gazdasági államtitkára kinézett Gyurcsány Ferenc üzletember számára. Ezt aztán az Aldo Kft. tíz évre kibérelte a MeH-től, az pedig visszabérelte tőle.

Éppen annyiért, évi két és fél millió forintért, amennyi bérleti díjat fizetnie kellett az Aldo Kft.-nek. A fent említett ingatlan tulajdonosa – a nemzeti burzsoázia tagjaként és hivatalban lévő miniszterként – azt mondta 2004-ben, amikor miniszterelnök lett, hogy eladja az ingatlant, mert „pikáns dolog lenne oda járni nyaralni” azok után, hogy kormányfő lett. Mint látjuk, már akkor sem tartotta a szavát, már akkor is hazudott, hisz az ingatlant végül csak a legnagyobb titokban adta el 2010-ben.

Kapcsolódó írásaink