Belföld

Gyurcsánynak már több mint egymilliárd forintja van, családi cégét viszont kiürítette

Gyurcsány Ferencnek ismét jelentősen, több százmillió forinttal nőtt a vagyona tavaly a 2020-as vagyonnyilatkozata alapján. A DK elnöke már több mint egymilliárd forintnyi megtakarítással rendelkezik, ugyanakkor feleségével közös családi cégüket, az Altust viszont teljesen kiürítették.

Gyurcsánynak már több mint egymilliárd forintja van, családi cégét viszont kiürítette
Gyurcsánynak 2020-ban még tovább nőtt eddig is tetemes vagyona
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A bukott kormányfő vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy több mint 823 millió forintnyi vagyona volt értékpapírszámlán, ezen kívül van még egy több mint 2,4 millió forintnyi követelése is, valamint egy 225 millió forintos lakásvásárlási előlegkövetelése is, amit azt jelentheti, hogy lakást vásárolt, és előlegként ezt az összeget már ki is fizette - írta meg az Origo.

Összességében több mint 1,1 milliárd forintnyi vagyona volt tavaly DK elnökének, aki ezzel párhuzamosan családi cégéből, az Altusból pedig több mint 55 forintnyi milliónyi osztalékot vett ki az esztendő folyamán.

2019-ben még 962 millió forintnyi vagyon felett rendelkezett Gyurcsány, tehát egy év alatt 100 millió forinttal lett gazdagabb. Vagyona mellett a hitelei is nőttek: van egy 58 millió forintos hiteltartozása, továbbá egy több mint 214 millió forintos értékpapír fedezetű hitele is, amely tavaly még csak 150 millió forint volt. Nyilatkozata alapján a bukott kormányfő az utóbbi hitelt kötcsei házának megvásárlásához vette fel feleségével, Dobrev Klárával közösen. Összesítve 272 millió forint hitele van a 2019-es 150 millió forinttal szemben.

Kiürítették a családi céget

Tavaly is lehetett arról olvasni, hogy a Gyurcsány-család vagyona jelentősen megcsappant az elmúlt években, ugyanis a sokat emlegetett Altus Portfólió Kft. mára teljesen kiürült, de ennek a DK elnök vagyonnyilatkozatokban nyoma sincs. 

Az elmúlt években több mint 2,1 milliárd forintot vett ki a cégéből, ugyanakkor a saját vagyona csupán 198 millió forinttal növekedett 2016 óta. Adódik a kérdés: mire költötték a fennmaradó 1,9 milliárd forintot?

Ezen kívül viszont sok egyéb szövetséges révén a Gyurcsány házaspár mindig is komoly befolyással bírt. Ha valaki visszaolvassa a ’90-es évek krónikáit, akkor hamar rátalál, hogy hogyan zajlott a magyar alumínium ipar privatizációja. Az, amikor az Apró Piroska vezette állami Magyar Hitel Bank 700 milliót adott Gyurcsány cégének, hogy megvegye az állami vagyont. A 705 milliós vételárhoz neki csak 5 milliót kellett hozzátenni. Így néhány hét alatt politikai tőkéből pénzügyi tőkét kovácsolt, így lett például a MOTIM Zrt.

Valahogy így nézett ki a dolog: eleinte személyesen, aztán már csak cégkapcsolatokon keresztül (bár Dobrev Klára a mai napig felügyelő bizottsági tag a MOTIM-ban) lehetett kiemelni a hasznot, és mindehhez az Altus Portfólió Kft. kiváló keretet is jelentett. Az elmúlt évtizedekben szépen fialt is az üzlet, volt itt a kétezres évek idején olcsóbb áram és EU-támogatás is, azonban 2010 után kénytelenek voltak feltörni a zárat és hozzányúlni a családi készlethez. Ennek leginkább látható nyoma 2016-ban jött el, amikor is az Altus. Eladta a MOTIM Zrt. beli érdekeltségeit és így gyorsan 2 milliárd forinthoz jutott.

Gyurcsány már 2016-ban kivett a cégből 1,2 milliárd forintot, majd évről évre újabb 2-300 milliót és így szépen lassan ki is ürítette az Altust, amiben az aranykorában több milliárdforint lapult, mostanra mindent összevetve alig 100 millió maradt, 2020-ban azonban egy újabb 55 milliós részlet került ki a cégből. Ezzel együtt visszakérte az évek óta, egy magánszemélynek kölcsönadott 12 millió forintját is. 

Az érdekesség azonban csak most következik: Gyurcsány ingatlanjai nem változtak, hosszú ideje tulajdonolja pápai lakását és kötcsei nyaralóját. Eladósodottsága is csupán az éves törlesztőrészlettel csökkent (2020-ban a kötcsei ház hitele nem csökkent, vélhetően a hitelfizetési moratórium miatt), bár ez alól kivétel 2019, itt vélhetően a gyerekek számára vásárlandó lakások előlegének és foglalójának érdekében 150 millió forintnyi többlet hitel jelent meg, ami 2020-ban újabb 65 millió bővült. Különös ingatlanvásárlás, amelynek előlegét és foglalóját már 2019-ben letették, de még mindig nem történt meg a vásárlás. 

A következő látszik: Gyurcsány az Altusból kivett több mint 2 milliárd forintot (nem osztalékként, hanem kivont vagyonként), de magánvagyona 5 év alatt alig 198 millió forinttal gyarapodott. Míg 2016-ban a hiteleket levonva, az ingatlanokon felül összesen 580 millió forintot tulajdonolt, addigra ma ez „alig” karistolja a 800 millió forintot úgy, hogy közben kiürített egy többmilliárdos céget.

Tehát magától merül fel a kérdés, hova tűnt a maradék 1,9 milliárd forint. 

A Gyucsány család vagy évi közel 400 millió forintból tengeti mindennapjait (a képviselői tiszteletdíjakon felül) vagy esetleg a DK háza táján sem volt olcsó az élet az elmúlt években, nem beszélve a kampányokról.

A havi bruttó tiszteletdíja parlamenti képviselőként 2 206 800 forint volt a Demokratikus Koalíció vezetőjének.

Kapcsolódó írásaink