Belföld

Felfalták mára a baloldal vezetőjét a Motim kishalai

A timföldgyár felügyelőbizottságában azért ottfelejtették a bukott kormányfő feleségét, Gyurcsányné Dobrev Klárát és a cégbirodalmuk egykori irányítóját, Jagiellovicz Györgynét

Gyurcsány Ferenc kilencvenes években feltőkésített cége, az Altus kebelezte be a Motimot, mára viszont az egykori kisrészvényesekből lettek a nagyrészvényesek. Legalábbis papíron.

Felfalták mára a baloldal vezetőjét a Motim kishalai
A Gyurcsány házaspár most már a politikacsinálásra helyezi a hangsúlyt
Fotó: MH

A bukott miniszterelnök a leggazdagabb magyar parlamenti képviselő, megtakarításai meghaladják a 823 millió forintot, vagyonnyilatkozata mégis arra enged következtetni, Gyurcsány Ferencet sem kíméli a kapitalizmus farkastörvénye: a nagy hal mindig felfalja a kishalakat.

Eközben a Gyurcsány-féle vagyon olvad: öt év alatt a vállalkozásokból kivont 2,1 milliárd forintból csupán kétszázmillió maradt. Még arra sem futotta, hogy a kivont vagyonból az örökösök életkezdését lakáshitelek igénybevétele nélkül alapozza meg a Gyurcsány házaspár.

Sőt Dobrev Klára, az Európai Parlamentnek (EP) benyújtott vagyonnyilatkozata alapján társadalmi munkában látta el a megmaradt Gyurcsány-birodalom vagyonkezelőjének vezérigazgatói posztját. Férjének a helyzete annyival kétségkívül jobb lett, hogy ő 55 millió forint vagyont kivont az általa tulajdonolt Altus Portfólió Kft.-ből, amelynek jegyzett tőkéje csupán annyi maradt, mint amennyiből a bukott kormányfő saját erővel, ötmillióval 1995-ben megvásárolta a Motim Részvénytársaságot.

Ennek története, hogy az Altus-GPS Kft. konzorcium 705 millió forinttal szállt be az üzletbe, amelyhez Gyurcsány anyósa, Apró Piroska, a Magyar Hitel Bank igazgatósági elnöke hétszázmillió forintos kölcsönt biztosított konzorciumnak.

A Motim alaptőkéjét a GPS Kft. tulajdonosa harmincmillióról 370 millióra emelte fel, aztán eladta részesedését egymillió forintért három embernek, akik a Motim menedzsmentjét alkották. Az Altus-birodalom felépítésében a „jó szerencse” mellett Tatai Ilona, az MSZMP politikai bizottságának tagja is segítette a KISZ-ből érkező Gyurcsányt.

A KISZ legnagyobb vállalatának, az Ezermesternek a végelszámolását is Altus kapta meg a KISZ-vagyon sorsát „elrendező” Demisztől, amelynek ügyvivője Varju László, a DK mai alelnöke volt, kamarása pedig az a Karl Imre későbbi Gyurcsány-államtitkár, aki a K & H-brókerbotrány idején afféle összekötő kapocs volt a Miniszterelnöki Hivatal és a VIP-ügyfeleket – köztük Gyurcsány Altusát – összegyűjtő Kulcsár Attila főbróker között.

Szilvásy György, egykori KISZ-szóvivő pedig már az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalában segédkezett olyan, az állam tulajdonában lévő kincstári javak megszerzésében, mint az őszödi kormányüdülő villája vagy éppen a Parlament tőszomszédságában lévő Szalay utcai irodaház.

A nagy gyurcsányi trükk lényege mindig ugyanaz volt: az állami vagyont kibérelték, amit a rossz gazda állam visszabérelt, a jó gazda, például a bukott kormányfő pedig a tulajdonjogot a futamidő után maradványértéken megvásárolta. Ez volt a dicsőséges Altus-modell.

Később az Altusé lett a teljes Motim. Ebből vonult ki a Gyurcsány család még 2016-ban, s akkor az egykori kishal, a mosonmagyaróvári GPS Kft. lett a „Gyurcsány-örökös” Motim 99,57 százalékos tulajdonosa. Amúgy a timföldgyár árbevétele ma is évi négymilliárd forint környékén mozog, ám a céget ma már GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft. tulajdonolja. De a felügyelőbizottságában ottfelejtették a Gyurcsány-embereket, Gyurcsánynét és a volt birodalom cégeinek irányítóját, Jagiellovicz Györgynét.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány és Bajnai – a privatizáció bajnokai

ĀBaloldali leleményesség, avagy a tisztességes üzleti modell Gyurcsány-módra: az egyik cége felértékelte, egy másik cége megvette, majd az Altus mind „megette”, a háromszorosáért apportálva saját likvid cégvagyonába