Belföld

Vádat emelt az ügyészség a nőket zaklató és bántalmazó Donáth Lászlóval szemben

Vádat emelt az ügyészség Donáth Lászlóval szemben, akit 2019-ben gyanúsítottak meg emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel.

Vádat emelt az ügyészség a nőket zaklató és bántalmazó Donáth Lászlóval szemben
Donáth László
Fotó: MH

A korábbi szocialista országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész, aki egyébként Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja, 2020. december 30-án elektronikus úton megkapta az eljárás összes dokumentumát, így az iratismertetéssel hivatalosan is befejeződött a nyomozás rendőrségi szakasza, írja a Magyar Nemzet.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a mai napon vádat emelt egy férfival szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt.

Az ügyészség álláspontja szerint feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológusszakértői vélemény bizonyítja a cselekményeket.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Mint arról korábban többször is írtunk, a zaklatási botrány 2019 augusztusának elején robbant ki, amikor a TV2 Tények című híradója először számolt be az esetről. Bár a hatóságok ez év június óta nyomoznak ellene, Donáth ma is a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkésze.

Tavaly az intézmény egyik takarítónője tett feljelentést ellene. A hölgy azt állította a hatóságoknak, hogy Donáth László 2019. június elején bántalmazta. Az asszony látleletet vetetett föl, amely a nyakán halvány, elmosódott bőrpírról és bevérzésgyanúról számolt be. A nő vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban fogdosta, és szexuális ajánlatot is tett neki.

Kapcsolódó írásaink