Belföld

Orbán Viktor: Most még az óvatosságé a főszerep

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a legújabb kormányzati lépésekről számolt be.

Orbán Viktor: Most még az óvatosságé a főszerep
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő a beszélgetés elején leszögezte, nem a nemzetközi szervezetek véleménye alapján döntöttek a korlátozások meghosszabbításáról. Meghallgatták a szakembereket, persze szabadulnánk ebből a helyzetből - tette hozzá. A járványnak olyan kérdései vannak amelyek lokálisak, így nemzeti döntéseket kell hozni.

Fájó szívvel kellett igazat adnom a járványügyi szakembereknek – mondta a kormányfő, hozzátette, nem lett volna szerencsés, ha feladjuk az elmúlt három hónapos eredményeket. Ha túl korán jönnek a feloldások, akkor a semmibe hullanak az elért eredmények.

Orbán Viktor közölte, a harag és az indulatok ebben a helyzetben másodlagosak. 

A vezetőknek az is a felelőssége, hogy amikor mindenkit elragadnak az indulatai, akkor kell a döntéshozóknak a legnyugodtabbnak maradnia - hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Sokan mondták, hogy a kijárási tilalom esetén lehetett volna lazítani, de most a vakcina beszerzésen kell dolgozni - mondta a kormányfő.

Nyugat-Európában számos ország azt választotta, hogy folyamatosan ügyeskednek a szigorítások rendszerén, míg mi november óta ugyanabban a rendszerben élünk - tette hozzá.


Orbán Viktor: Az érintettek meg fogják kapni a támogatásokat

Az önkényes étterem-újranyitással kapcsolatban is nyilatkozott a kormányfő.

Ha nincs törés, zúzás, akkor a hatóságok ne tartóztassanak le senkit - mondta Orbán Viktor, egyúttal arra kért minden türelmetlen embert, hogy ne tegyék meg a kinyitást, mert a vírust át fogják adni, és emberek fognak belehalni a járványba.  

Az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat - mondta Orbán Viktor. 150 ezer-1 millió forintos bírságot kockázat az, aki megszegi a szabályokat, míg az éttermeket be fogjuk zárni - tette hozzá. 

Az érintettek meg fogják kapni a támogatásokat – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Objektum doboz

Megkezdődik a regisztráció alapú oltás

Minden a vakcinán múlik, és ez a gazdaság kulcskérdése is - mondta a kormányfő. 1459 új beteg, és 83 ember halt meg tegnap - jelentette be a kormányfő.

Az oltás jól halad, a szociális intézményekben lévők beoltása történik, és ezzel a hétvégével végzünk is - tájékoztatott Orbán Viktor. 

Objektum doboz

Jövő hét elejéről megkezdődik az regisztráció alapú oltás - mondta a kormányfő, hozzátette, most azokat hívják be, akik korábban regisztráltak.

Ez egy új szakasz, nagy kérdés, hányan regisztráltatják magukat. Továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy oltassa be magát - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a kínai vakcinával oltatja be magát

Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom  - mondta Orbán Viktor. 


A kormány tagjainak is ki kell várniuk a sorukat

A miniszterelnök elmondta, hogy bármennyire is aggódik valaki a saját és a szerettei életéért, meg kell várnia a sorát. A kormány tagjainak is ki kell várnia a sorukat, nagyon rossz lett volna, ha a kormány tagjai oltatják be magukat elsőként. Vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő magyar emberek is - tette hozzá. 


Oltás tekintetében Szerbiára figyelünk

Orbán Viktor szeretné, ha végre a bőség zavarával küzdenének a vakcinák területén.

Számomra a leginspirálóbb példa Szerbia, akikkel nagyon jó viszonyban vagyunk, és érzelmi tartalma van a kapcsolatoknak. Ott kínai vakcinával is oltanak - mondta a kormányfő.

Kiemelte, Szerbia egy komoly ország, mert jobban meg tudta szervezni az ellátását, mint az unió.  Kipróbálják azokat a vakcinákat, amikkel szemben még kifogások vannak itthon. 

Orbán Viktor szerint Szerbia esetében nem automatikus gondolat, hogy a nyugat jó és a kelet rossz, ezért is nagyobb a bizalmuk a keleti országok iránt. A szerb emberek gondolkodása más.

Objektum doboz

Orbán Viktor bejelentette, hogy ma vagy holnap szerződni tudnak a kínaiakkal a vakcinára.

Március közepéig-végéig, ha nem jön kínai és orosz vakcina, akkor 880 ezer ember beoltását tudják megvalósítani, ha pedig jön, akkor ennek a többszörösét. 

Húsvét környékén lesz fontos dolga a kormánynak, akkor fog tárgyalni, hogy mekkora nyitás legyen, mert akkora már valószínűleg elegendő ember be lesz oltva - emelte ki a kormányfő.


„Nem tudjuk, mi zajlik a háttérben”

Orbán Viktor közölte, hogy minden erővel a vakcina beszerzésére koncentrálnak, és ezt követően lehet a különféle nyitási opciókról beszélni. Brüsszel kapcsán azt mondta, hogy most nem a „gyepálás” ideje van.

A gazdaság újraindításában jól fog teljesíteni Brüsszel. Nem tudjuk, milyen játszmák zajlanak Brüsszelben - fogalmazott a miniszterelnök.

Korábban a vakcina beszerzés nemzeti jogát átadtuk Brüsszelnek, ezt a döntést meghoztuk, most már eső után köpönyeg - tette hozzá. Ennek tudtával adtuk át a döntés lehetőségét, de a nyugati partnerekkel való tárgyalás lehetőségét átadtuk. Egyelőre nem a szétosztás rendje a kérdés, hanem, hogy nincs mit szétosztani. 

Objektum doboz

Segítik a kis települések boltjait

Nem állhatunk az egyetlen nyugati lábra - mondta a kormányfő. Hoztunk számos gazdasági döntést, és hoztunk óriásiakat is - mondta Orbán Viktor.

Amikor lesz elég vakcina, akkor újra kell indítani a gazdaságot.

Eddig 6000 ezer milliárd forintról döntöttünk. Kiemelte, hogy vannak olyan települések, ahol nincsen bolt, és most döntöttek arról, hogy ezen változtatnak. 


1500 milliárd forintos egyetemi fejlesztési program indul

Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszellel a legszorosabb mértékben együttműködnek a zöld gazdaság és a digitalizáció területén, még akkor is, ha a migráció területén nem értenek egyet.

Kilenc terület között osztottuk szét a rendelkezésre álló forrásokat. A legfontosabb, hogy ennek a gazdasági újraindítási akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz.Olyan egyetemi fejlesztések indulnak a következő években, amire nem volt még példa, 1500 milliárd forintot fektetnek majd be.

Kapcsolódó írásaink