Belföld

A baloldal áll az éttermek újranyitását követelő csoport mögött

Nemény András baloldali szombathelyi polgármester kampánycsapatának tagja volt a 2019-es önkormányzati választások idején az a férfi, aki létrehozta a vendéglátóhelyek mielőbbi újranyitását szorgalmazó Én kinyitok! elnevezésű csoportot a Facebookon - derítette ki az Origo.

A jelenleg 114 tagot számláló csoport csatlakozott a Tömeges Üzletnyitás és a Le az Adók 75%-ával Párt által meghirdetett, „Országos nyitás február 1-jén!” elnevezésű akcióhoz, amit a vírustagadók is előszeretettel népszerűsítenek különböző fórumokon.

A csoportot létrehozó Horváth Adrián a minap a 168 Órának nyilatkozva arról beszélt, országos mozgalmat szeretne elindítani a vendéglátóhelyeket érintő korlátozások enyhítéséért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem áll mögöttük egyetlen párt sem, ezért nem akarja, hogy a kezdeményezése politikai színezetet kapjon.

Ennek fényében különösen érdekes, hogy Horváth 2019 őszén aktívan részt vett a baloldali pártok által támogatott szombathelyi polgármester, Nemény András önkormányzati választási kampányában, cikkünk főképén például a Neményt támogató Éljen Szombathely! párt dzsekijében látható más aktivistákkal együtt.

Egy másik fotón pedig a baloldal egyik képviselőjelöltjének, Kelemen Krisztiánnak a plakátjával pózol:

Horváth Adrián azt állítja, nem szeretné, ha pártpolitikai színezetet kapna a kezdeményezése, korábban viszont a baloldal egyik szombathelyi képviselőjelöltjének plakátjával fotózkodott
Horváth Adrián a baloldal egyik szombathelyi képviselőjelöltjének plakátjával is fotózkodott
Fotó: MH

Emellett van közös képe a Momentum elnökével, Fekete-Győr Andrással is:

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Horváth Adrián
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Horváth Adrián
Fotó: Origo

Ahogy arról a témához kapcsolódó másik cikkünkben is írtunk, a napokban több baloldali politikus, így Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője is a korlátozó intézkedések lazítását szorgalmazta, a felelőtlenül, túl korán meglépett lazítás azonban sokak egészségét veszélybe sodorná, de úgy látszik, a baloldalnak semmi sem drága, ha politikai haszonszerzésről van szó.

Pedig - ahogy azt a minap többek között Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is hangsúlyozta - a korlátozó intézkedések lazítása csak abban az esetben lehetséges, ha sikerül felgyorsítani a vakcinációt. Ez azonban nem egyszerű, hiszen az Európai Unió korábbi késlekedésének és hibás döntéseinek nyomán az ígért oltóanyagok kiszállítása akadozik, a kormány ezért is tesz meg mindent annak érdekében, hogy az EU-n kívülről is tudjunk vakcinát szerezni, ezért egyeztek meg az orosz Szputnyik-V vakcina gyártójával és a kínai Sinopharm céggel is ennek érdekében folynak a tárgyalások.

Kapcsolódó írásaink