Belföld

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem is a modellváltás mellett döntött

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusának többsége pénteken támogatta, hogy az SZTE költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon. Szintén pénteken döntött a modellváltás mellett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa.

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem is a modellváltás mellett döntött
A Szegedi Tudományegyetem költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul
Fotó: szeged.hu

Az SZTE szenátusa az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete 2021. január 29-i rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit. A testület 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal döntött a modellváltás mellett.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.

Gyors, de széleskörű egyeztetés-sorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai.

A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

Az SZTE-hez hasonlóan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa is támogatta pénteken elfogadott határozatával az intézmény modellváltását.

A PTE szenátusa is a modellváltás mellett szavazott

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, "komoly feltételekkel mondott igent" a modellváltásra. Közölték, hogy az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát.

Kitértek arra, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött "a történelmi jelentőségű szavazáson" Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara dékánjának kezdeményezésére.

A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése - beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.

Kapcsolódó írásaink