Belföld

Az egyetemek dönthetnek a modellváltás lehetőségéről

Ismét álhíreket terjeszt a baloldali média. A HVG állításaival szemben az egyetemek szenátusai hozhatnak döntést az újabb lehetséges modellváltásokról – fogalmazott lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az egyetemek dönthetnek a modellváltás lehetőségéről
A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja
Fotó: semmelweis.hu

Mint írják, a stratégiai cél, hogy a hazai felsőoktatás versenyképességét rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a magyar fiatalok magas színvonalú, korszerű képzése érdekében.

Hozzáteszik, az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket. A kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal majd a modellváltásról.

Az ellenzéki álhírgyár nem éri be a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés hátráltatásával, hazugságokat terjeszt az új egyetemi fenntartói modell kialakításával kapcsolatban is. Pedig a minisztériumi prezentációból kiollózott dián jól látható, hogy a kormányzati döntéshozatali folyamat csak a szenátus kezdeményezésére, egyetemi döntést követően indulhat el – emelik ki a közleményben.

Hangsúlyozzák, az innovációs tárca azon dolgozik, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom