Belföld

Erdő Péter: Az Újszövetség nem érthető meg a héber Biblia nélkül

Keresztény-zsidó imanap

Az ökumenikus imahét utolsó napján, a katolikus egyházban az isteni Ige vasárnapján az ünnep arra emlékeztet minket, hogy Isten Igéje összeköti egymással a különböző keresztény közösségeket, de szorosan összekapcsolja a kereszténységet a zsidósággal is – mondta  Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tegnap a keresztény-zsidó imanapon.

A főpásztor hangsúlyozta: az Újszövetség nem érthető meg a héber Biblia nélkül, amelyet mindnyájan szentnek, az isteni kinyilatkoztatás foglalatának tartunk. De Isten Igéje nem csupán írott, hanem teremtő szó is, amelyben erő van, hiszen megvalósítja Isten tervét a világban. A kinyilatkoztatott és a teremtő szóval Isten párbeszédre hívta az embert, belépett a történelembe – fogalmazott, hozzátéve: a hozzánk szóló isteni Ige cselekvésre hív. Felszólítással végződtek a próféták beszédei, a megtérésre való felszólítással kezdődött és az örömhír hirdetésére szóló küldetéssel végződött Jézus tanítása is. Erdő Péter kiemelte: Isten üzenetének és felszólításának rövid foglalata a tízparancsolat, a zsidóság és a kereszténység közös kincse, egyben az európai kultúra alapja, amelynek követése különleges szolidaritást kell hogy teremtsen zsidók és keresztények között. Emlékeztetett: az antiszemitizmus és a keresztények elleni gyűlölet és erőszak aggasztó terjedése mellett megmutatkoznak a megértés és szolidaritás jelei is. Ez mindig bátorítás, és megerősít minket abban a felismerésben, hogy testvérek vagyunk, hogy a kinyilatkoztató Isten nagy, közös üzeneteket, történelmi hivatást bízott ránk – mondta Erdő Péter.

Kapcsolódó írásaink

Reményre buzdítanak az egyházi vezetők

ĀErdő Péter: Istenünk, hálát adunk a kegyelemért. Hálát adunk, hogy bátorságot adtál, hogy mosolyogjunk, kedvet, hogy reménykedjünk, erőt, hogy ellenálljunk a csüggedésnek