Belföld

A baloldal felült a genderexpresszre

Rétvári Bence: Szándékosan félremagyarázták a női és férfi jellemzőkről szóló feladatot

A liberális baloldal már az ovis játékkosárból is politikát csinál, és gyorsan rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk és a babafésű után nyúló lányok kezére – állapította meg Rétvári Bence egy tankönyvi feladatból szított „botrány” kapcsán.

A baloldal felült a genderexpresszre
Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdést tett fel egy nyelvtanfeladatról Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek. A feladat arról szól, hogy „a nők és a férfiak verbális kommunikációs sajátosságai számos ponton eltérnek. Olyannyira, hogy félre is érthetik egymást”. A tanulóknak meg kell állapítaniuk, mely állítások jellemzők a nőkre, illetve a férfiakra. „Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: üzlet, politika, gazdaság, jogi kérdések, adók, sport, legfrissebb hírek, autók, a másik nem, kütyük, praktikus dolgok. Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: család, érzelmek, a másik nem, társas élet, könyvek, ételek, italok, életproblémák, életstílus.” Ungár kérdésében úgy fogalmazott, helyesnek találja-e a miniszter, hogy „magyar diáklányokat arra tanítja egy tankönyv, hogy a politika, a gazdaság és az üzlet nem az ő dolguk, és a magyar diák­fiúkat arra tanítja egy tankönyv, hogy a család nem az ő dolguk?”

A miniszter helyett válaszoló Rétvári Bence államtitkár közölte: biztos abban, hogy a képviselő „szövegértési képességeivel nincs gond”, ezért csak azt tudja feltételezni, hogy szándékosan értelmezi félre a feladat tartalmát, „hogy utána azon megdöbbenhessen a baloldali médiában”. „Sem ez a feladat, sem bármelyik tankönyv nem tanítja azt, hogy a lányoknak nem dolguk a politika, a gazdaság és az üzlet, a fiúknak nem dolga a család, ezt egy szóval sem írja sehol” – szögezte le, rámutatva, hogy a feladat nem kizárólagosságról beszél, hanem csak jellemzőkről. „Önök – felülve a divatos genderexpresszre –, már azt is tagadják, hogy az anya nő és az apa férfi” – fogalmazott Rétvári. Felidézte: a Gyurcsány-kormány alatt, „már az óvodai nevelés programjában is tiltották, hogy a kisfiúk autózzanak, a lányok pedig babázzanak. Mi viszont meghagyjuk a gyerekek szabadságát, hogy melyik játékot válasszák, nem úgy a liberális baloldal, amely már az ovis játékkosárból is politikát csinál, és gyorsan rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk és a babafésű után nyúló lányok kezére”.

Kapcsolódó írásaink