Belföld

Pert nyert Deutsch Tamás Gyurcsányékkal szemben

Felülvizsgálati eljárásban változtatta meg a Kúria a másodfokú bíróság döntését, kimondta,hogy a fideszes európai parlamenti képviselő tényállításai a valóságnak megfeleltek

Felülvizsgálati eljárásban döntött a Kúria arról, hogy Deutsch Tamás nem híresztelt valótlanságot és nem sértette meg a Gyurcsány házaspár jó hírnevét. Így a másodfokon megítélt félmillió forint sérelemdíjat is vissza kell fizetniük Gyurcsányéknak.

Pert nyert Deutsch Tamás Gyurcsányékkal szemben
Korai volt az öröm. Gyurcsányéknak vissza kell fizetniük a félmilliós sérelemdíjat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Jó hírnevük megsértése miatt indított személyiségi jogi pert Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára Deutsch Tamással szemben. Azt sérelmezték, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselője 2017. október 12-én tartott sajtótájékoztatóján valótlan állításokat tett. A sérelmezett közlés az volt, hogy a Gyurcsány család vagyonkezelő cége, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. az Európai Bizottságtól kapott megrendelésből olyan bevételre tett szert, amiből a Gyurcsány család tulajdonában álló Altus Portfólió Kft. nyolcvanmillió forintot adott kölcsön Czeglédy Csabának. A Kúria a döntés indoklásában kiemelte, a Deutsch által elmondottak közérdeklődésre számot tartó témában hangzottak el kritikai álláspontként, a mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A Kúria hangsúlyozta: „A közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég juttatott kölcsönt Czeglédy Csabának.”

A legfőbb bírói fórum végzése szerint a fideszes politikus a ténybeli alapok tekintetében nem tévedett: az Altus Zrt. kapott uniós megbízást (Gyurcsányék cége egy konzorciumot vezetett, amelynek feladata az európai uniós pénzek nyomon követése volt – a szerk.), az Altus Kft. adott kölcsönt Czeglédynek, mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában volt, mindkettő ügyvezetője Gyurcsányné Dobrev Klára volt, a bukott miniszterelnök maga nyilatkozott erről, és ismert volt az is, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy ellen.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutsch Tamás alperesnek adott igazat, a jogerős ítélet alapján korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 ezer forint sérelemdíj is visszajár Deutsch Tamásnak – áll a kormánypárti politikus közleményé-ben. A történethez hozzátartozik, hogy a baloldal ügyvédjének megsegítéséért a bukott kormányfő családi cége a devizaszámláit is feltörte, miközben 5,5 millió forint kamatot számolt fel Czeglédynek. Gyurcsányék családi vállalkozása 2016 februárjában, augusztusában, majd 2017 februárjában összesen kétszázmillió forint kölcsönt nyújtott a hatmilliárd forintos költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt szombathelyi ügyvéd-politikusnak. Nemrég megírtuk, Gyurcsányék kölcsönt nyújtó cége 25 millió forint hitelezői igényt nyújtott be a felszámolónak Czeglédy cégével, a Human Operator Zrt.-vel szemben.

A Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése tárta fel azt a lapunk által elsőként nyilvánosságra hozott szerződést, amely szerint az Altus három alkalommal, összesen csaknem kétszázmillió forintos kölcsönt nyújtott a Human Operator Zrt.-nek, amelynek igazgatósági elnöke a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba volt. Az MNB akkor, tehát 2018-ban tizenötmillió forint bírsággal sújtotta a céget. Az indoklásban engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás szerepelt. Jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Altus Portfólió Kft.-nél történt hitelezési gyakorlat miatt – közölte lapunk megkeresésére a BRFK, az ügyben még tart a nyomozás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom