Belföld

A kormány kész az uniós vakcinabeszerzésen kívül is vakcinák vásárlására

A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást. A nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását - olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A kormány kész az uniós vakcinabeszerzésen kívül is vakcinák vásárlására
A Szputnyik V elnevezésű orosz vakcina
Fotó: AFP/Natalia KOLESNIKOVA

A Kormányzati Tájékoztatási Központ  kiemeli, hogy a nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását. Ezért a magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése, a kormány ehhez kész további pénzügyi fedezetet biztosítani és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg.

Az erről megjelent kormányhatározat értelmében a kormány egyetért azzal, hogy az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált vakcinabeszerzés keretén túl is szükséges a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése.

A cél, hogy minél gyorsabban szerezzen biztonságos oltóanyagokat a mostani a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között is.

Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. December 26. és január 12. között négy Pfizer-vakcina és egy Moderna-vakcina szállítmány érkezett hazánkba, az eddigi szállítmányokkal összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett, amelynek nagy részét már beoltották a kórházi oltópontokon és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.

Kapcsolódó írásaink

Túl vagyunk a második hullám csúcspontján

ĀMagyarországon december vége óta csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma - Éles kritikák érték Európai Bizottságot a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban - A kormány kampányt indít az oltásra jelentkezés ösztönzésére